Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat

Minister wil geen OV-verbod voor mensen buiten vitale sectoren

Volgens minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is er op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen om gebruik van het openbaar vervoer tegen te gaan. Eerder deze week riep vakbond FNV op tot een verbod voor het gebruik van het OV door mensen die niet in vitale sectoren werken.

Als het aan FNV Spoor en FNV Streekvervoer ligt, is het openbaar vervoer voorlopig alleen beschikbaar voor woon-werkverkeer van mensen die in vitale sectoren werken. Dat moet samen met andere maatregelen ook de veiligheid van OV-medewerkers helpen waarborgen en de kans op besmetting met het coronavirus minimaliseren.

Geen signalen

Volgens de minister is de oproep aan iedereen helder: reis alleen met het OV als dat strikt noodzakelijk is. “We staan voortdurend in contact met alle vervoerders en er zijn op dit moment geen signalen van grote drukte die aanleiding geven tot het nemen van extra maatregelen”, zegt Van Nieuwenhuizen in het AD als reactie op de oproep van de vakbonden. Extra maatregelen kunnen volgens de minister in de toekomst wel volgen als dat nodig blijkt te zijn.

De vakbonden willen dat medewerkers uit vitale sectoren speciale vervoerbewijzen krijgen, zodat alleen zij nog met het OV kunnen reizen. “Alle andere burgers moet verboden worden met het openbaar vervoer te reizen.” Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: “Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen.”

Contant geld in de ban

De vakbonden stellen ook enkele andere maatregelen voor die de veiligheid van het OV-personeel moeten bevorderen. “Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn”, aldus Janssen. Boa’s en handhavers moeten volgens FNV toezien dat al deze maatregelen ook echt worden nageleefd.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.