Een Intercitytrein op station Rotterdam Centraal

NS dunt dienstregeling uit naar twee treinen per uur

De NS gaat vanaf zaterdag met veel minder treinen rijden. Vanaf ieder station in Nederland zullen in beide richtingen nog maar twee treinen per uur rijden. NS en ProRail hebben hiervoor ‘een speciale basisdienstregeling’ opgezet, waarbij  ze uitgaan van 35 procent van de zitplaatsen ten opzichte van normaal.

Met deze uitgedunde dienstregeling kunnen “dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan”. Daarnaast geven ze aan dat het van vanwege de corona-crisis van groot belang is om zorgvuldig om te gaan met de inzet van medewerkers. “Met deze speciale basisdienstregeling houden we rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail. Tegelijkertijd zijn we zuinig op onze mensen door ze alleen in te zetten waar ze nu nodig zijn.”

Er worden een flink aantal intercitydiensten geschrapt. De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden vanaf zaterdag niet meer. Op een aantal belangrijke verbindingen rijden intercity’s zoals de trajecten Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht. Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen. Verder worden nachttreinen geschrapt en internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Volgens NS is dit afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Arriva

Arriva is woensdag gestart met een aangepaste dienstregeling in de provincies Friesland en Groningen. De aangepaste dienstregeling is volgens de vervoerder te vergelijken met een zondagsdienstregeling “met behoud van ochtendritten op werkdagen als aanvulling”. De vervoerder heeft net als NS te maken met minder reizigers en personeel.

Arriva is sinds afgelopen weekend gestopt met het rijden van de nachttreinen van Arnhem naar de Achterhoek (Daybreaker). In de gehele regio Oost blijft de frequentie van het treinverkeer hetzelfde, maar zal er met korter materieel worden gereden. Ook andere spoorvervoerders in Europa hebben aanpassingen gemaakt in hun dienstregeling vanwege maatregelen die zijn genomen in verband met het coronavirus.

Schouders eronder zetten

Directeur John Voppen van ProRail: “Premier Rutte maakte maandag al duidelijk dat het coronavirus voor een lange periode onderdeel zal zijn van ons dagelijks leven, met alle uitdagingen die daarbij horen. Bij ProRail kijken we deze tijd extra naar elkaar om. We zetten er de schouders onder om te zorgen dat de treinen kunnen blijven rijden. Daarvoor is het cruciaal dat onze treinverkeersleiders, specialisten en incidentenbestrijders, en de monteurs van onze aannemers fit blijven. Bij hun werkzaamheden volgen ze de richtlijnen van het RIVM.”

“Het geeft mij veel vertrouwen om te zien hoe de gehele spoorsector zich aanpast om de uitdagingen zo goed mogelijk aan te kunnen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten om zo nodig verdere maatregelen te nemen. Zo zijn ProRail en NS aan de slag gegaan om de dienstregeling aan te passen. ProRail zorgde er vervolgens voor dat de dienstregeling op tijd werd aangepast in onze verkeersleidingssystemen.”

Zuinig op collega’s

NS-topman Roger van Boxtel: “De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega’s, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bij zetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging.”

Volgens NS en ProRail is het aantal treinreizigers de afgelopen dagen “drastisch gedaald tot 15 procent ten opzichte van een normale werkdag.” De spoorbedrijven verwachten dat de basisdienstregeling, waarmee zaterdag wordt gestart, “voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen”. Ook de komende dagen rijden niet alle treinen volgens de normale dienstregeling.

Update: woensdag 8.05 uur.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.