Lege perrons tijdens coronacrisis

Spoorvervoerders schrappen honderden spitstreinen vanwege coronacrisis

In navolging van NS schrappen ook andere vervoerders treinen tijdens spitsuren. Zo haalt NMBS in België vanaf maandag 95 treinen van en naar Brussel uit de dienstregeling. Arriva zegt nog te werken aan een alternatieve dienstregeling. Volgens de NMBS waren de treinen afgelopen vrijdag tijdens de ochtend- en avondspits slechts voor eenderde gevuld. NS meldde maandagochtend een daling van 85 procent.

De beslissing van de vervoerders heeft er enerzijds mee te maken dat er veel minder reizigers gebruik maken van de trein en anderzijds houdt de vervoerder rekening met het uitvallen van eigen werknemers. In Nederland meldt NS dat er 85 procent minder reizigers incheckten op treinstations tijdens de ochtendspits. Daarnaast is het ziekteverzuim volgens OV-NL zodanig gestegen onder OV-personeel dat er een tekort aan mensen is om alles te laten rijden.

“We zijn op vrijdag gestart met het schrappen van de extra treinen op in totaal tien trajecten, als je de trein naar het Spoorwegmuseum meetelt, want dat is nu gesloten”, zegt NS-woordvoerder Leonie Bosselaar. Op de negen Nederlandse spitstrajecten rijden normaal gesproken gemiddeld acht extra treinen per dag.

Vitale beroepen

Bij vervoerder Arriva rijden maandag vooralsnog alle treinen nog volgens de reguliere dienstregeling, maar volgens woordvoerder Suzan van Beek volgt later maandag een officiële mededeling over de wijzigingen in de komende periode. “Er wordt nu nog hard aan gewerkt om per regio te kijken wat mogelijk is en wat nodig is. Het uitgangspunt is daarbij om een balans te vinden in de dienstregeling tussen het aanbieden van vervoer aan de mensen die werkzaam zijn in de vitale sectoren, maar we moeten het wel doen met minder personeel.”

Voor de treinen van Keolis Blauwnet die rijden tussen Zutphen en Oldenzaal, Zwolle en Kampen en tussen Zwolle en Enschede verandert de dienstregeling vooralsnog niet, meldt Keolis.

In België gaat het in totaal om 95 ritten: 48 tijdens de ochtendspits en 47 tijdens de avondspits. Zo blijkt uit een overzicht van de NMBS. Op een enkele uitzondering na, zijn het allemaal ritten van en naar Brusselse stations. Zonder de geschrapte spitsuurtreinen is volgens de Belgische vervoerder nog steeds 97 procent van het normale aanbod verzekerd. “Alle lijnen zullen bediend blijven en de samenstelling van de treinen zal indien nodig versterkt worden om een matige bezettingsgraad te behouden en op die manier het risico op besmetting tussen de reizigers te beperken.” Ook NS verzekert dat alle treinen buiten de genoemde spitstreinen blijven rijden zolang de voorschriften van het RIVM en de personele bezetting dat toelaten.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.