Den Haag Centraal is rustig vanwege het coronavirus, foto: ANP

Coronavirus: aantal reizigers in OV met 85 procent afgenomen

Het aantal reizigers in het openbaar vervoer is maandag in de spits met 85 procent afgenomen als gevolg van de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt branchevereniging OV-NL. Zondag werden de maatregelen uitgebreid door de scholen te sluiten.

Voor heel Nederland gelden sinds donderdag 12 maart nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Met ingang van 16 maart is daar de extra maatregel aan toegevoegd om de scholen te sluiten. De OV- en spoorsector zijn aangemerkt als cruciale beroepsgroepen. OV-NL zag vorige week na de bekendmaking van de maatregelen op 12 maart het aantal reizigers in het OV al flink dalen met ruim 50 procent. Maandag is dat aantal tijdens de ochtendspits nog verder afgenomen tot 85 procent.

Afname aantal reizigers

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL gaf zondag in een interview met vakblad OVPro aan te verwachten dat het stad- en streekvervoer met een afname van 50 procent van de reizigers maandelijks minstens 60 miljoen euro aan inkomsten zal mislopen. Hij zei dat in een reactie op de persconferentie waarin minister Arie Slob van Onderwijs bekendmaakte dat alle scholen en de kinderopvang tot en met 6 april dichtgaan.

Een aantal vervoerders, zoals RET, GVB, HTM en Qbuzz, rijden sinds maandag met een aangepaste dienstregeling. NS deed dat in de vanaf vrijdag al door de extra spitstreinen eruit te halen. In de loop van volgende week zullen er meer vervoerders volgen. “Dit betekent dat we diensten rijden die vergelijkbaar zijn met weekend- of zomerdienstregelingen. Het heeft een enorme impact”, aldus Peters.

Oproep kabinet

“Er zijn veel minder reizigers, maar ook veel ziek personeel. Door de oproep van het kabinet aan mensen met alleen een verkoudheid om ook thuis te blijven, zagen wij het ziekteverzuim enorm stijgen. Daardoor ontstond een tekort aan mensen om alles te kunnen laten rijden. Om die reden moest de dienstregeling worden aangepast. Als de scholen dichtgaan zal dat nog sterker gaan, maar onze medewerkers horen gelukkig wel bij de groep ouders waarvan de kinderen wel naar school kunnen.”

In het openbaar vervoer zal tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. Daarnaast is er extra aandacht voor het legen van prullenbakken.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Coronavirus: aantal reizigers in OV met 85 procent afgenomen”

nel koorengevel|04.10.20|18:41

NS denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen, zoals de NS zelf reclameert. Nu er E180. Miljoen tekort is, is er dan een mogelijkheid een coupe vrij te houden voor mensen, die niet een (ongezond) mondkapje, c.q. muilkorf, willen omdoen. Ik vind het als semi-overheids niet erg liberaal die verplichting op te leggen of toch juist door de overheid. Terwijl er een wet is Artikel l0 die dat verbiedt. Meerdere mensen zouden meer gebruik gaan maken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.