Treinen passeren op Amsterdam Centraal station

Stuk minder druk op stations en in treinen vanwege oproep coronavirus

Spoorvervoerder NS rijdt vanaf vrijdag met minder treinen in de spits. “Net als in heel Nederland hebben wij ook te maken met minder collega’s die aan het werk kunnen.” Ze worden ingezet om de reguliere treindiensten zo goed mogelijk in beweging te houden. Het kabinet riep mensen donderdag op zo veel mogelijk thuis te werken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vooral in de provincie Brabant zijn de reizigersaantallen fors gedaald. NS verwacht dat het aantal reizigers nog verder zal afnemen door de maatregel van de overheid om zoveel als mogelijk thuis te werken. Ook het besluit van hogescholen en universiteiten om hoorcolleges online te doen speelt daarin een rol. NS heeft verder de actie van het gratis reizen op vertoon van het boekenweekgeschenk uitgesteld. De actie wordt verzet naar een andere, nog nader te bepalen datum.

Minder druk

Ook op de snelwegen is het een stuk minder druk dan normaal, meldt de ANWB. “Op vrijdagochtend is het altijd al rustiger, maar nu staan er nog minder files dan anders.” Op ‘normale’ vrijdagen staat er gemiddeld 30 kilometer file. Rond 7.00 uur stond er 8 kilometer file. Die vertraging werd veroorzaakt door een ongeluk. Deze files losten ook snel weer op.

De hele week is het al rustiger op de weg omdat mensen in Brabant zoveel mogelijk thuis blijven. Het kabinet riep donderdag ook de rest van Nederland op zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het coronavirus. Ook iedereen met klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts moet thuisblijven en sociaal contact mijden.

Maatregelen OV-sector

De OV-sector voerde donderdag de maatregel in dat controleurs bij de ronde in de trams, bussen en treinen de OV-chipkaart niet meer in hun hand hoeven te houden. De reiziger kan zelf de kaart tegen het apparaat houden. Ook in winkels op stations wordt klanten gevraagd om zo veel mogelijk met pin te betalen. Op schermen op stations en in voertuigen staat informatie van de rijksoverheid met tips over preventie van besmetting met het virus.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een crisisbereidingsgroep met alle sectoren die onder IenW vallen. Daarin zitten vertegenwoordigers van vervoerders in de OV-sector, ProRail, Schiphol en het CBR. Al die sectoren worden in die groep bijgepraat en er worden maatregelen afgestemd.

Lees meer in ons Dossier over het corinavirus.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.