Bombardier-TRAXX-locomotief

Alstom en Bombardier bereiken akkoord over overnameprijs

Bombardier Transportation gaat voor een bedrag van 7,45 miljard euro over in handen van de Franse treinenbouwer Alstom. Tegelijkertijd trekt investeerder Caisse de dépôt et placement du Québec, mede-eigenaar van Bombardier Transportation, zich terug uit het bedrijf en wordt aandeelhouder van Alstom. De overname wordt naar verwachting in de eerste helft van 2021 afgerond.

Na weken van overleg en onderhandelingen sloten Bombardier en Alstom afgelopen maandag een principeovereenkomst. Het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) dat samen met Bombardier eigenaar is van Bombardier Transportation maakt ook deel uit van de overeenkomst. Volgens het document zijn de partijen een  prijs overeengekomen voor de spooractiviteiten van Bombardier in een orde van grootte van 8,2 miljard Amerikaanse dollar (circa 7,45 miljard euro).

Nummer twee

Het nieuwe fusiebedrijf wordt met een omzet van ruim 15 miljard euro de tweede treinenbouwer ter wereld, na het Chinese CRRC (28,4 miljard euro omzet in 2018). Siemens Mobility, waar Alstom vorig jaar mee in vergevorderde fusiegesprekken was, is met een omzet van 8,8 miljard euro de nummer drie wereldwijd. De verkoop wordt naar verwachting in de eerste helft van 2021 afgerond, afhankelijk van de onderhandelingen met de ondernemingsraden van Alstom en Bombardier en de goedkeuring door de toezichthoudende instanties.

Vooral dat laatste is de vraag. De fusie tussen Siemens en Alstom strandde op een verbod van de Europese Commissie. De nieuwe combinatie zou er de grootste treinenbouwer van Europa mee worden en handelen in strijd met de Europese mededingingsregels. Fuseren met een andere Europese treinenbouwer is volgens Alstom nodig om te kunnen concurreren met CRRC. Deze Chinese treinenfabrikant in staatshanden nam vorig jaar in augustus de locomotieven-divisie van het Duitse Vossloh over.

Nieuwe aandeelhouders Alstom

Na het afronden van de verkoop verandert ook de eigendomsstructuur van Alstom. De Franse fabrikant van rollend materieel krijgt nieuwe aandeelhouders veranderen. Volgens Bombardier Inc. wordt de Canadese investeerder CDPQ meerderheidsaandeelhouder van Alstom. Hoe groot het aandeel precies wordt is niet bekendgemaakt. Bombardier Inc. krijgt op zijn beurt ook voor 500 miljoen euro aan aandelen in Alstom.

Op dit moment is 94 procent van de Alstom aandelen in handen van de institutionele investeerders, 5 procent van individuele investeerders en 1 procent van werknemers. De Franse industriële groep Bouygues is nu meerderheidsaandeelhouder van Alstom met een aandeel van 15 procent. De overige institutionele aandeelhouders zijn Fidelity Management & Research, Amundi Asset Management, The Vanguard Group, Oddo BHF Asset Management, Aviva Investors France, Ostrum Asset Management, BNP Paribas Asset Management France, Wellington Management en Templeton Global Advisors.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

1 reactie op “Alstom en Bombardier bereiken akkoord over overnameprijs”

Wiebe Goossen|20.02.20|12:42

Ofwel: hoe maak je een toch al ondoorzichtige structuur nóg onoverzichtelijker? En is dit nou een fusie of toch meer een overname? Voor het publiek wordt het er in ieder geval niet duidelijker op!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.