WiFi, trein, National Express

Ministerie IenW praat met markt over beter wifi in de trein

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in april verder met marktpartijen in gesprek om de internetverbinding in passagierstreinen te verbeteren. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag in een Kamerbrief.

Tweede Kamerleden Mustafa Amhaouch van het CDA en Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie hebben vragen gesteld over de manier waarop de minister invulling gaat geven aan een door de twee partijen ingediend amendement over betere internetverbindingen in de trein.

Amendement

Van Nieuwenhuizen heeft naar aanleiding van het amendement een aantal verkennende gesprekken gevoerd met partijen die verantwoordelijk zijn voor internet in de trein. “Het enthousiasme om met de invulling van dit amendement aan de slag te gaan is groot. Er zijn dan ook al meerdere ideeën aangedragen. Deze variëren van het verbeteren van internet op de decentrale lijnen in de grensgebieden tot aan de grotere internationale verbindingen en de verbetering van het internet in de omgeving van de stations.”

De minister geeft aan dat het kostbaar is om een voorziening voor sneller internet te implementeren. Daarom wordt “het beschikbare budget besteed aan het in beeld brengen van innovatieve mogelijkheden voor verbetering van internet in de trein”.

Om de mogelijkheden in kaart te brengen organiseert het ministerie in april van dit jaar een brede sessie, waarbij betrokken partijen innovatieve projecten kunnen aandragen die “een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de internetverbinding in de trein”. Deze zullen volgens de bewindsvrouw worden getoetst aan het kader van het amendement. “Hierbij let ik in het bijzonder op grensoverschrijdende verbindingen en op innovatieve oplossingen.”

De minister verwacht in de zomer hierover meer te kunnen melden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Ministerie IenW praat met markt over beter wifi in de trein”

John rdam|06.02.20|14:13

Aangezien steeds meer mensen beschikken over internet zonder dat ze daarvoor wifi nodig hebben lijkt het me noodzakelijker dat ProRail nu eindelijk eens gaat zorgen voor goede dekking van telefoon en internet in de spoortunnels van Nederland. In veel wegverkeerstunnels heeft RWS dat wel op orde.
Ook buiten de treinen maakt NS ons qua reisinformatie steeds afhankelijker van internet dus aan de dekking binnen de grotere stationscomplexen mag ook wel wat gedaan worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Ministerie IenW praat met markt over beter wifi in de trein | SpoorPro.nl
WiFi, trein, National Express

Ministerie IenW praat met markt over beter wifi in de trein

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat in april verder met marktpartijen in gesprek om de internetverbinding in passagierstreinen te verbeteren. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen donderdag in een Kamerbrief.

Tweede Kamerleden Mustafa Amhaouch van het CDA en Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie hebben vragen gesteld over de manier waarop de minister invulling gaat geven aan een door de twee partijen ingediend amendement over betere internetverbindingen in de trein.

Amendement

Van Nieuwenhuizen heeft naar aanleiding van het amendement een aantal verkennende gesprekken gevoerd met partijen die verantwoordelijk zijn voor internet in de trein. “Het enthousiasme om met de invulling van dit amendement aan de slag te gaan is groot. Er zijn dan ook al meerdere ideeën aangedragen. Deze variëren van het verbeteren van internet op de decentrale lijnen in de grensgebieden tot aan de grotere internationale verbindingen en de verbetering van het internet in de omgeving van de stations.”

De minister geeft aan dat het kostbaar is om een voorziening voor sneller internet te implementeren. Daarom wordt “het beschikbare budget besteed aan het in beeld brengen van innovatieve mogelijkheden voor verbetering van internet in de trein”.

Om de mogelijkheden in kaart te brengen organiseert het ministerie in april van dit jaar een brede sessie, waarbij betrokken partijen innovatieve projecten kunnen aandragen die “een effectieve bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de internetverbinding in de trein”. Deze zullen volgens de bewindsvrouw worden getoetst aan het kader van het amendement. “Hierbij let ik in het bijzonder op grensoverschrijdende verbindingen en op innovatieve oplossingen.”

De minister verwacht in de zomer hierover meer te kunnen melden.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Ministerie IenW praat met markt over beter wifi in de trein”

John rdam|06.02.20|14:13

Aangezien steeds meer mensen beschikken over internet zonder dat ze daarvoor wifi nodig hebben lijkt het me noodzakelijker dat ProRail nu eindelijk eens gaat zorgen voor goede dekking van telefoon en internet in de spoortunnels van Nederland. In veel wegverkeerstunnels heeft RWS dat wel op orde.
Ook buiten de treinen maakt NS ons qua reisinformatie steeds afhankelijker van internet dus aan de dekking binnen de grotere stationscomplexen mag ook wel wat gedaan worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.