Honderden demonstrerende boeren blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af, foto: ANP

OV Den Haag ook donderdag gehinderd door boerenprotest

Het openbaar vervoer in Den Haag zal ook donderdag nog last hebben van het boerenprotest. Stadsvervoerder HTM meldt donderdagochtend dat op sommige tram- en buslijnen met een aangepast dienstregeling wordt gereden. Protesterende boeren waren woensdag zo massaal naar Den Haag gekomen, dat ze grote delen van het openbaar vervoer en wegverkeer lam legden. Het centrum van Den Haag was lange tijd onbereikbaar voor tram- en busverkeer.

Veel trams werden omgeleid via Holland Spoor en gingen zo weer terug naar het station waar ze vandaan komen. Naar het centrum of richting Scheveningen reden woensdagmiddag helemaal geen trams meer, meldde HTM woensdag.

De snelwegen naar de hofstad slibden dicht met files die voor een belangrijk deel uit tractoren bestonden. Het openbaar vervoer in Den Haag lag stil omdat de boeren belangrijke kruispunten blokkeren. De boeren trokken naar Den Haag nadat ze eerst met duizenden tractoren in De Bilt hadden gedemonstreerd. Sommige boeren probeerden tegen de afspraken in met de auto het RIVM in Bilthoven te bereiken, maar lieten zich zonder morren terugsturen door de politie.

Wegversperring

Op de A12 richting Den Haag negeerden boeren de rode kruizen die de weg ter hoogte van Nootdorp afsloten. Een wegversperring met legertrucks moest wijken omdat de situatie voor politie en militairen te dreigend werd. Daarop vervolgden de boeren hun weg over de snelweg richting Malieveld. De demonstranten hadden volgens de afspraken op de Koekamp moeten staan, maar trokken al snel naar het grotere naastgelegen Malieveld. Later verlieten honderden boeren het terrein om tramlijnen te blokkeren.

Premier Mark Rutte en burgemeester Johan Remkes hebben de boeren gewaarschuwd om zich wel aan de afspraken en de aanwijzingen van de autoriteiten te houden. Ander gedrag noemde Remkes onacceptabel en gevaarlijk. Premier Mark Rutte waarschuwde dat anders “het strafrecht geldt”.

Verkeersveiligheid

De inzet van defensiemateriaal betekent niet dat het leger is ingezet tegen de eigen bevolking, verklaarde minister Ank Bijleveld van Defensie. De legervrachtwagens die de A12 blokkeerden en die in de binnenstad worden ingezet om de weg naar het Binnenhof te versperren, zijn volgens haar normale bijstand om de verkeersveiligheid te bewaken. Op de ring rond Groningen sloten zich honderden boeren aan bij een ronde over de ringweg om de stad als steunbetuiging aan de actie in Den Haag.

Update: Donderdag 9.49 uur.

(Bron: ANP)

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “OV Den Haag ook donderdag gehinderd door boerenprotest”

kees boer|22.10.19|21:39

Bij elke betoging ondervind het plaatselijk openbaar vervoer hinder dat is de volgende maand ook bij de intocht van Sinterklaas

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.