Slaaptrein op station Amsterdam Centraal, foto: NS

KiM: duur materieel staat succes nachttreinen in de weg

Foto: NS

Een nieuw Europees netwerk van nachttreinen is volgens het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) een van de manieren om van de trein een aantrekkelijk alternatief te maken voor het vliegtuig. De hoge kosten zijn op dit moment echter een te grote hindernis voor vervoerders, signaleert het KiM in een recent onderzoek naar het potentieel van de internationale nachttrein van en naar Nederland.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

4 reacties op “KiM: duur materieel staat succes nachttreinen in de weg”

Chris Laarman|15.07.19|13:59

Op zich lijkt het me een goed onderzoek. Wel denk ik, dat de vraag naar slaapgelegenheid /verhoudingsgewijs/ kleiner is: 24-uurs economie, voor- en natransport intercontinentale luchtreizigers.

Voorts zie ik bijvoorbeeld Stadler aan voor het ontwerpen en bouwen van Europa-wijd geschikte treinstellen, waarvan bovendien een deel van de inrichting /gemakkelijk/ kan worden omgebouwd van slaapstoelen op spitsvervoer (en terug). Omloop met verhuur overdag aan andere gebruiker?

Pat Rick|15.07.19|15:29

Jammer dat City Night Line eind 2016 is gestopt, maar dat was een beslissing van Deutsche Bahn. Ze rijden liever ICE bussen dan internationale treinen, en nog liever dan nachttreinen. Het kapitaalbeslag is natuurlijk enorm, en de rijdende hotelkamers gaan over nog duurder spoor. Dan kom je op een paar honderd Euro voor een enkeltje, wat niet opkan tegen de budget luchtvaartmaatschappijen, die 6, 7, of 8 vluchten uit een dag persen.

Het is raar dat KiM het toch aantrekkelijk vindt.

Teko Salverda|15.07.19|17:14

Kent iemand nog de rijtuigen Plan N? Deze couchettewagens werden ook als zitrijtuig ingezet. Het is misschien mogelijk low budget reizen aan te bieden zonder een reeks van stewards aan boord. Ook in FR van Paris naar Toulouse en v.v. word je op het perron gecontroleerd, zodat één conducteur voldoende is, althans zou moeten zijn.

Richard Bredero|16.07.19|10:06

Ik zie geen directe vergelijking met de service die het vliegtuig biedt, en dat lijkt me een gemiste kans.
Een slaaptrein lijkt me een achterhaald concept voor een onrendabele niche van een veel te kleine groep luxe reizigers. Misschien interessant voor welgestelde babyboom pensionados maar met een slaapservice zal het spoor geen marktaandeel van het vliegtuig terugwinnen.

Mogelijk wel met betere vertrektijden, vertrekplaatsen, en meer zitruimte, en vooral: een vergelijkbare prijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

KiM: duur materieel staat succes nachttreinen in de weg | SpoorPro.nl
Slaaptrein op station Amsterdam Centraal, foto: NS

KiM: duur materieel staat succes nachttreinen in de weg

Foto: NS

Een nieuw Europees netwerk van nachttreinen is volgens het Kennisinstituut Mobiliteit (KiM) een van de manieren om van de trein een aantrekkelijk alternatief te maken voor het vliegtuig. De hoge kosten zijn op dit moment echter een te grote hindernis voor vervoerders, signaleert het KiM in een recent onderzoek naar het potentieel van de internationale nachttrein van en naar Nederland.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Onderwerpen: , ,

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

4 reacties op “KiM: duur materieel staat succes nachttreinen in de weg”

Chris Laarman|15.07.19|13:59

Op zich lijkt het me een goed onderzoek. Wel denk ik, dat de vraag naar slaapgelegenheid /verhoudingsgewijs/ kleiner is: 24-uurs economie, voor- en natransport intercontinentale luchtreizigers.

Voorts zie ik bijvoorbeeld Stadler aan voor het ontwerpen en bouwen van Europa-wijd geschikte treinstellen, waarvan bovendien een deel van de inrichting /gemakkelijk/ kan worden omgebouwd van slaapstoelen op spitsvervoer (en terug). Omloop met verhuur overdag aan andere gebruiker?

Pat Rick|15.07.19|15:29

Jammer dat City Night Line eind 2016 is gestopt, maar dat was een beslissing van Deutsche Bahn. Ze rijden liever ICE bussen dan internationale treinen, en nog liever dan nachttreinen. Het kapitaalbeslag is natuurlijk enorm, en de rijdende hotelkamers gaan over nog duurder spoor. Dan kom je op een paar honderd Euro voor een enkeltje, wat niet opkan tegen de budget luchtvaartmaatschappijen, die 6, 7, of 8 vluchten uit een dag persen.

Het is raar dat KiM het toch aantrekkelijk vindt.

Teko Salverda|15.07.19|17:14

Kent iemand nog de rijtuigen Plan N? Deze couchettewagens werden ook als zitrijtuig ingezet. Het is misschien mogelijk low budget reizen aan te bieden zonder een reeks van stewards aan boord. Ook in FR van Paris naar Toulouse en v.v. word je op het perron gecontroleerd, zodat één conducteur voldoende is, althans zou moeten zijn.

Richard Bredero|16.07.19|10:06

Ik zie geen directe vergelijking met de service die het vliegtuig biedt, en dat lijkt me een gemiste kans.
Een slaaptrein lijkt me een achterhaald concept voor een onrendabele niche van een veel te kleine groep luxe reizigers. Misschien interessant voor welgestelde babyboom pensionados maar met een slaapservice zal het spoor geen marktaandeel van het vliegtuig terugwinnen.

Mogelijk wel met betere vertrektijden, vertrekplaatsen, en meer zitruimte, en vooral: een vergelijkbare prijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.