Een goederentrein in India, foto: Hollandse Hoogte

Bijen beveiligen spoor tegen Indiase olifanten

De Indiase spoorwegen zetten het geluid van bijen sinds kort in om olifanten van het spoor te houden. Speakers langs de rails laten het versterkte gezoem van bijen horen om de olifanten af te schrikken. Tussen 2013 en de eerste helft van dit jaar zijn zeventig olifanten doodgereden door een trein, de meeste in de staten Assam en West-Bengalen.

Langs een tiental risicoplekken in de bossen van Assam, waar ongeveer 6000 olifanten leven, zijn bijna vijftig speakers neergezet. Die gaan zoemen als er een trein aankomt. Het geluid is tot op ruim een halve kilometer te horen.

Wilde dieren

Olifanten zijn bang voor steken en het gezoem van bijen. In de zuidelijke staat Kerala houden dorpsbewoners olifanten op afstand met hekken waaraan bijenkorven zijn vastgemaakt. Als olifanten de hekken aanraken, verdedigen de bijen hun nesten.

In Nederland worden er ook maatregelen genomen om wilde dieren van het spoor te weren. Bij het Gelderse Lochem zijn enkele jaren geleden geurpalen geplaatst, die een onaangename geur verspreiden om wild van de rails te houden. Voordat deze palen er stonden, kwam het een paar keer per jaar voor dat dieren zoals herten en reeën werden aangereden.

Lees ook:

Geurpalen houden herten en reeën op afstand van het spoor

Bron: ANP

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Bijen beveiligen spoor tegen Indiase olifanten”

John van Rooij|12.07.19|17:11

Misschien ook een idee tegen spoorlopers?

John van Rooij|12.07.19|17:13

Misschien ook een idee tegen spoorlopers en bij overwegen bijenkasten plaatsen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.