Test met goederentrein Hoekse Lijn

Eerste test met goederentrein op Hoekse Lijn geslaagd

Op de nieuwe metroverbinding Hoekse Lijn zijn afgelopen weekend testritten uitgevoerd met een goederentrein met zestien wagons. De Hoekse Lijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland is de enig spoorlijn in Nederland waar metro’s en goederentreinen over hetzelfde spoor rijden.

“Ondanks de hitte zijn de proeven goed verlopen. We hebben getest hoe de goederentrein zich gedraagt tijdens de exploitatie van de metrodiensten. Bijvoorbeeld als hij te laat vertrekt van het wachtspoor. Ook is het rangeren bij Vulcaanhaven beproefd”, licht communicatieadviseur Joan van der Veen van de gemeente Rotterdam toe. Volgende week vinden er de hele week proeven plaats met de goederentrein. Daarbij worden alle mogelijke scenario’s getest.

“De goederentrein wisselt bij Schiedam van het ProRail-goederenspoor naar het metrospoor van de RET. Bij Schiedam is een wachtsspoor waar de goederentrein kan halteren. Zodra de treindienstleiding van RET groen licht geeft, heeft de goederentrein vrij baan richting Vulcaanhaven. De goederentrein maakt gebruik van een strengelspoor bij Station Nieuwland en Vlaardingen Oost.” De Vulcaanhaven is een zeehaven aan de oostkant van Vlaardingen aan de Nieuwe Maas.

(Tekst loopt verder onder afbeelding)
Proef met goederentrein Hoekse Lijn

Hoekse Lijn

De Hoekse Lijn verbindt Schiedam Centrum met Hoek van Holland Strand. De nieuwe verbinding maakt zoveel mogelijk gebruik van de bestaande infrastructuur. De verbinding van de Hoekse Lijn begint bij Schiedam Centrum en loopt dan via de bestaande stations Schiedam Nieuwland, Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West, Maassluis naar Maassluis West. In Maassluis is het nieuwe station Steendijkpolder gebouwd.

Vanaf dat station loopt de verbinding verder naar Hoek van Holland Haven. Om direct bij het strand uit te kunnen stappen, komt vlakbij het Zeeplein het nieuwe station ‘Hoek van Holland Strand’.

Kaart Hoekse Lijn, bron: Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.