Een Alstom Coradia iLint in Lower Saxony, bron: René Frampe

Alstom wint aanbesteding voor 27 waterstoftreinen Duitsland

Bron: René Frampe via Alstom

Alstom heeft een aanbesteding gewonnen voor de levering van 27 waterstoftreinen aan de Rhein-Main-Verkehrsverbund (RMV) in de Duitse deelstaat Hessen. Volgens Alstom en RMV gaat het om de grootste vloot waterstoftreinen ter wereld. De totale opdracht heeft een waarde van 500 miljoen euro.

De Coradia iLint waterstoftreinen zullen in 2022 dieseltreinen vervangen die momenteel op trajecten in de buurt van het Taunus-gebergte in de deelstaat Hessen rijden. Het gaat om de lijnen tussen Frankfurt-Höchst en Bad Soden (RB11), Frankfurt en Königstein (RB12), Frankfurt, Bad Homburg en Brandoberndorf (RB15) en de lijn tussen Friedrichsdorf en Friedberg (RB16).

Naast de levering van de treinen omvat de opdracht ook de levering van waterstof en het verzorgen van het onderhoud voor de komende 25 jaar. Alstom levert de waterstof samen met Infraserv GmbH & Co. Höchst KG, waarvan het tankstation zich van industriepark Höchst bevindt.

Steun overheid

Staatssecretaris Enak Ferlemann het Duitse ministerie van Transport en Infrastructuur. “De federale overheid ondersteunt deze investering in klimaatvriendelijke mobiliteit door 40 procent van de extra voertuigkosten op zich te nemen en biedt steun aan het waterstoftankstation. Het project dient als model voor het Duitse ministerie van Transport. We hopen dat veel andere projecten in Duitsland dit voorbeeld zullen volgen.”

“Op de sporen van Hessen rijden nog steeds veel dieselvoertuigen, omdat bovenleidingen ontbreken. Brandstofceltractie is daarom een ​​snel uitvoerbaar alternatief voor dure elektrificatie, “zegt minister Tarek Al-Wazir van Transport in de deelstaat Hessen. “In Hessen is het vervoer verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Waterstof is daarom een ” Stoom in plaats van dieselroet is daarom een interessante aanpak.”

Coradia iLint

Er rijden sinds september vorig jaar al twee Coradia iLint-waterstoftreinen mee in de dienstregeling in het Duitse Nedersaksen. In navolging daarop neemt vervoersautoriteit LNVG vanaf 2021 14 Coradia iLint-treinen op in de dienstregeling. In 2022 volgt het RMV met de 27 waterstoftreinen in Hessen. De passagierstrein wordt aangedreven door een waterstof-brandstofcel, die elektrisch vermogen produceert voor tractie. De treinen zijn emissievrij voor de omgeving, omdat ze alleen stoom en vloeibaar water uitstoten.

Lees ook:

Alstom’s waterstoftrein rijdt mee in dienstregeling in Duitsland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.