Waarschuwingsbord zelfdoding, foto: ProRail

ProRail: aantal zelfdodingen op spoor afgenomen

Foto: ProRail

Het aantal zelfdodingen op het spoor is in 2018 afgenomen, blijkt uit cijfers van spoorbeheerder ProRail. In vergelijking met 2017 nam het aantal suïcides met ruim 10 procent af van 215 naar 194. Volgens ProRail komt dit door de goede samenwerking met NS op het gebied van preventie.

NS en ProRail zetten zich samen met andere vervoerders en stichting 113 Zelfmoordpreventie sterk in om zelfdodingen op het spoor te voorkomen. In de berichtgeving en borden worden mensen uitgenodigd om te bellen naar het telefoonnummer 113 en hulp te zoeken. Ook in de media vragen de spoorbedrijven aandacht voor hulp als het over suïcide gaat. In de berichtgeving stellen NS en ProRail zich terughoudend op om kopieergedrag te voorkomen.

Impact op spoorpersoneel

Suïcide heeft een enorme impact op spoorpersoneel. Bijvoorbeeld voor machinisten die een aanrijding meemaken of conducteurs die bij een zelfdoding moeten optreden. Maar ook de incidentenbestrijders van ProRail en hulpdiensten maken regelmatig zeer ernstige situaties mee, waarbij zij op een zo respectvol mogelijke manier zorg dragen voor voor de afhandeling.

ProRail investeert in een groot aantal maatregelen zoals hekken langs het spoor, schriklichten, antiloop-matten, cameratoezicht, en een actieve samenwerking met de omgeving.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0900-0113 of de website 113.nl.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.