RET opent nieuwe werkplaats aan de Kleiweg

Precies twee jaar na de start van de sloop van de oude werkplaats neemt de RET op woensdag 9 januari een moderne nieuwe werkplaats in gebruik aan de Kleiweg in Rotterdam. Het oude gebouw, dat ook gediend heeft als hoofdkantoor, voldeed niet meer aan de eisen.

De opening door directeur Maurice Unck en de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove van Mobiliteit gebeurt bijna zestig jaar nadat de RET de werkplaats overnam van spoorwegfabrikant Allan. Met de nieuwe faciliteit kan de RET weer even vooruit. In de werkplaats doet de RET al decennialang het groot onderhoud aan trams en metro’s. In die periode is het aantal reizigers sterk gegroeid en zijn de metro’s langer geworden. Die langere metro’s pasten niet meer in de oude werkplaats. Daarom is twee jaar geleden begonnen met de bouw van een nieuwe werkplaats. Door een nieuw pand te bouwen kan de RET de beschikbare ruimte op de locatie ook beter benutten.

werkzaamheden nieuwe werkplaats RET

Nieuwe spooraansluiting

In 2018 is ook een nieuwe spooraansluiting gemaakt naar de RET-werkplaats. Die was nodig om de metro’s die vanaf begin 2019 voor onderhoud naar de nieuwe werkplaats gaan, direct via het spoor naar binnen te kunnen rijden. Voorheen gebeurde dat volgens de RET of over de weg met een dieplader of over het NS-spoor en een aftakking daarvan voor het laatste stukje. Die aftakking is opgeheven en nu heeft de RET een aftakking van de eigen metrolijn.

Na de opening van het nieuwe garage gaan de werkzaamheden op het omliggende terrein nog even door. Dit terrein wordt geschikt gemaakt, zodat eind 2019 de eerste reeks elektrische bussen hiervandaan kunnen vertrekken.

Het nieuwe gebouw vergde een investering van 56 miljoen euro. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag betaalde 14 miljoen euro van die kosten. Bijzonder is dat het nieuwe gebouw lichtdoorlatende gevels heeft, zodat de activiteiten aan de buitenkant zichtbaar zijn.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.