Coradia iLint enters passenger service in Lower Saxony © René Frampe

Alstom’s waterstoftrein rijdt mee in dienstregeling in Duitsland

Alstom’s waterstoftrein Coradia iLint rijdt maandag voor het eerst mee in de dienstregeling in Nedersaksen. Op zondag reed de trein voor het eerst station Bremervörde binnen, toen nog zonder reizigers.

Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) gaat twee iLints in de dienstregeling opnemen. Ze worden ingezet op spoorlijnen tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude, ter vervanging van dieseltreinen. EVB bedient ongeveer twee miljoen treinreizigers en vier miljoen buspassagiers per jaar.

Waterstof

De Coradia iLint is uitgerust met brandstofcellen die waterstof en zuurstof omzetten in elektriciteit, waardoor de trein geen vervuilende emissies uitstoot. De treinen zijn daarom een milieuvriendelijk alternatief voor dieseltreinen. De treinen, die gebouwd zijn in het Duitse Salzgitter, kunnen snelheden tot 140 kilometer per uur bereiken.

“Waterstof is een realistisch, emissiearm en efficiënt alternatief voor diesel,” zei de staatssecretaris Enak Ferlemann van Transport en Digitale Infrastructuur. “Deze treinen kunnen netjes en op een milieuvriendelijke manier worden ingezet, vooral op secundaire lijnen waar bovenleidingen nog niet beschikbaar zijn of de plaatsing daarvan te duur is.”

Tankstations

De nieuwe treinen kunnen tanken bij een mobiel waterstoftankstation bij het station van Bremervörde. De gasvormige waterstof wordt in de treinen gepompt vanuit een hoge stalen container. Met één tank kunnen ze de hele dag rijden en in totaal 1000 kilometer afleggen. In 2021 gaat een tweede tankstation open op het EVB-terrein in Zeven. In datzelfde jaar levert Alstom nog eens 14 Coradia iLint-treinen aan vervoerder Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), die treindiensten verzorgt in Nedersaksen.

Lees ook:

Waterstoftrein toegelaten tot spoor in Duitsland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Alstom’s waterstoftrein rijdt mee in dienstregeling in Duitsland | SpoorPro.nl
Coradia iLint enters passenger service in Lower Saxony © René Frampe

Alstom’s waterstoftrein rijdt mee in dienstregeling in Duitsland

Alstom’s waterstoftrein Coradia iLint rijdt maandag voor het eerst mee in de dienstregeling in Nedersaksen. Op zondag reed de trein voor het eerst station Bremervörde binnen, toen nog zonder reizigers.

Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser (EVB) gaat twee iLints in de dienstregeling opnemen. Ze worden ingezet op spoorlijnen tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude, ter vervanging van dieseltreinen. EVB bedient ongeveer twee miljoen treinreizigers en vier miljoen buspassagiers per jaar.

Waterstof

De Coradia iLint is uitgerust met brandstofcellen die waterstof en zuurstof omzetten in elektriciteit, waardoor de trein geen vervuilende emissies uitstoot. De treinen zijn daarom een milieuvriendelijk alternatief voor dieseltreinen. De treinen, die gebouwd zijn in het Duitse Salzgitter, kunnen snelheden tot 140 kilometer per uur bereiken.

“Waterstof is een realistisch, emissiearm en efficiënt alternatief voor diesel,” zei de staatssecretaris Enak Ferlemann van Transport en Digitale Infrastructuur. “Deze treinen kunnen netjes en op een milieuvriendelijke manier worden ingezet, vooral op secundaire lijnen waar bovenleidingen nog niet beschikbaar zijn of de plaatsing daarvan te duur is.”

Tankstations

De nieuwe treinen kunnen tanken bij een mobiel waterstoftankstation bij het station van Bremervörde. De gasvormige waterstof wordt in de treinen gepompt vanuit een hoge stalen container. Met één tank kunnen ze de hele dag rijden en in totaal 1000 kilometer afleggen. In 2021 gaat een tweede tankstation open op het EVB-terrein in Zeven. In datzelfde jaar levert Alstom nog eens 14 Coradia iLint-treinen aan vervoerder Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), die treindiensten verzorgt in Nedersaksen.

Lees ook:

Waterstoftrein toegelaten tot spoor in Duitsland

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.