Drukte op het perron op treinstation Tilburg

Treinverkeer in Brabant weer opgestart na grote stroomstoring

Vanwege een grote stroomstoring in Brabant waren er donderdagochtend problemen op het spoor in deze provincie. De storing die rond acht uur ontstond raakte de verkeersleidingspost in Eindhoven, waardoor wissels en seinen tijdelijk niet konden worden bediend. Rond half tien was de stroomstoring verholpen. De problemen op het spoor waren rond tien uur grotendeels opgelost.

Vanwege de stroomstoring konden er tijdelijk geen treinen van en naar Eindhoven rijden. Ook waren er problemen tussen Breda en Den Bosch, Nijmegen en Den Bosch, Den Bosch en Oss, Eindhoven en Tilburg Universiteit en Best en Boxtel.

Verkeersleidingspost

De storing zorgde ervoor dat de stroom uitviel op de verkeersleidingspost in Eindhoven, waarmee het spoor in Brabant wordt bediend. Woordvoerder René Vegter van ProRail. “De stroom viel uit en schakelde kort daarna al weer in. Dit betekende echter wel dat we onze systemen opnieuw moesten opstarten. Dit duurde enkele minuten.”

De stroomstoring zorgde er ook voor dat de seinen en wissels op de Brabantse trajecten geen stroom kregen, waar geen noodaggregaten op aangesloten. “Tussen Best en Boxtel viel de stroom precies uit op het moment dat een groot kruiswissel omliep, waardoor het bleef hangen. Er moest een monteur ter plaatse gaan om het wissel om te zetten.”

De storing zorgde er verder voor dat het station van Den Bosch vol liep, waardoor het niet mogelijk was om treinen van Oss naar Den Bosch te laten rijden. De bron van de storing lag bij de landelijke netbeheerder TenneT.  Ten minste honderdduizend huishoudens kwamen donderdagochtend zonder elektriciteit te zitten. Rond half tien waren de problemen opgelost.

Lees ook:

Grote treinstoring in Amsterdam door softwarefout en winkeldief

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.