Manchester Piccadilly station, Bron: mattbuck

Network Rail start proeven met 5G voor treinpassagiers

Network Rail en de Britse regering gaan binnenkort proeven starten met een 5G-netwerk voor passagiers op de Trans Pennine Express-verbinding tussen Leeds en Manchester. Het doel is om de wifi-verbinding in treinen te verbeteren met behulp van glasvezel-verbindingen naast het spoor. De overheid vraagt geïnteresseerde bedrijven die willen meewerken aan het proefproject om zich te melden via een marktconsultatie.

De proeven maken onderdeel uit van het Local Full Fibre Network-programma (LFFN) van de Britse regering voor nieuwe, snelle breedband-verbindingen. Bij het project op deTrans Pennine Express-verbinding worden verschillende methodes voor snel en kwalitatief goed internet in de trein getest.

Spoorverbinding

Het is de bedoeling dat de deelnemers gebruikmaken van nieuwe glasvezel- en en stroomkabels op de route tussen Leeds en Manchester. Dit netwerk is geïsoleerd van de kritische systemen van spoorbeheerder Network Rail. Ook staan telecommasten op de route tot de beschikking van de betrokken partijen. Er is in totaal 39 miljoen euro voor het project vrijgemaakt.

Margot James, minister verantwoordelijk voor digitalisering: “Het belang van snel, betrouwbare en ononderbroken internetverbindingen op ons spoornetwerk neemt alleen maar toe. Projecten zoals het Trans Pennine Initiative zijn methodes om dit aan passagiers te kunnen bieden. Zij maken ook deel uit van onze doelstelling om het Verenigd Koninkrijk wereldleider in 5G te maken.”

Geïnteresseerde partijen kunnen zich melden bij het ministerie van Digitalisering, Cultuur, Media en Sport.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.