Vrouwe Justitia

Vernieler internationale trein moet schadevergoeding betalen

Een Eritrese asielzoeker moet een schadevergoeding van ruim 3.800 euro betalen omdat hij in januari een coupé van een internationale trein heeft vernield en meerdere mensen heeft bedreigd. Dat heeft de Overijsselse rechtbank dinsdag bepaald. De 30-jarige Amanuel A. brak op 15 januari van dit jaar ruiten en glazen deuren van de trein en bedreigde reizigers, een NS-medewerker en een politieagent.

De man kreeg eerder ook een gevangenisstraf van 191 dagen opgelegd, maar omdat de man deze al had uitgezeten, is hij twee weken geleden door de rechtbank op vrije voeten gesteld.

Bedreiging

A. verbleef in het asielzoekerscentrum in Hardenberg toen hij op 15 januari op station Hengelo in de internationale trein stapte, zonder treinkaartje. De trein kwam op dat moment uit Duitsland en reed naar Amsterdam. Een medewerker van de NS wist de man in eerste instantie te bedaren, maar hij werd daarna opnieuw agressief. De Eritrese asielzoeker bedreigde de medewerker met een scherp ijzeren voorwerp.

Vervolgens botvierde de man zich op de coupé: hij sloopte onder andere verschillende ruiten, schuifdeuren en een prullenbak. Op het moment dat de politie de man wil arresteren op station Wierden, bedreigde hij de aanhoudende politieagent: hij gooide het voorwerp richting de agent en uitte doodsbedreigingen.

Psychologisch onderzoek

Volgens een psychologisch onderzoek leidt de man aan een waanstoornis en een matige verstandelijke beperking. De psycholoog concludeerde dat de kans op herhaling daarom groot was en raadde tbs aan, maar de Eritreeër heeft geen verblijfsvergunning.

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Vernieler internationale trein moet schadevergoeding betalen”

Frans Appel|09.08.18|11:33

Niet lang praten, maar gelijk het land uitschoppen. Aan zulke hebben we niet veel.

Ik vrees echter dat het weer heel erg lang praten word en dat hij uiteindelijk gewoon mag blijven. Aanwinst voor de maatschappij ?, ik denk het niet.
“een matige verstandelijke beperking”, maar hij weet wél hoe hij in Nederland moet komen.

HvdB|10.08.18|09:43

“….Is net twee weken geleden door de rechtbank op vrije voeten gesteld……” bel hem even op, dat hij nog een bonnetje moet betalen. Heerlijk land dit. Wat denken we nu zelf? Natuurlijk nooit meer iets van gehoord of vernomen. En de schade? Daar draait de betalende reiziger voor op.
Klaar, volgende kansloze zaak.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.