Treinen van Arriva en NS op het station in Groningen

Arriva en TU Delft meten CO2-reductie op noordelijke spoorlijnen

Arriva en TU Delft gaan op de noordelijke spoorlijnen een model toepassen waarmee ze CO2-uitstoot meten. De spoorvervoerder wil op deze spoortrajecten vanaf 2020 ieder jaar 2 procent minder CO2 uitstoten per gereden kilometer. De plan is onderdeel van de treinconcessie Noordelijke lijnen die van 2020 tot 2035 loopt.

Als de doelstelling van 2 procent reductie niet wordt behaald, dan belooft Arriva een bedrag in een speciaal ontwikkelfonds voor het spoor in Noord-Nederland te storten. Directeur Anne Hettinga van Arriva en Niels van Oort van het Smart Public Transport Lab van de TU Delft tekenden hiervoor maandag een samenwerkingscontract.

CO2-meter

“Met de CO2-meter als model zet Arriva een belangrijke duurzame stap. Door minder CO2 uit te stoten dragen wij bij aan een beter milieu. En we zijn scherp op onze doelstellingen. Halen we de norm niet, dan storten we een bedrag in het ontwikkelfonds. Dit komt ten goede aan innovatieve ontwikkelingen voor het treinvervoer in het noorden”, aldus directeur Anne Hettinga van Arriva.

De berekening van 2 procent reductie is van toepassing op de volledige Noordelijke lijnen-concessie van Arriva. De TU Delft brengt hiervan de waardeketen in beeld, ook wel ‘Well to Wheel’ genoemd. Daarbij wordt de CO2-uitstoot van zowel Arriva als haar partners en toeleveranciers geanalyseerd. Het model geeft daarnaast aan welke keuzes Arriva kan maken om de gewenste CO2-reductie te behalen, zoals investeren in andere materialen of brandstofbesparing.

Duurzame initiatieven

Arriva heeft zich ten doel gesteld om in 2050 CO2-neutraal te zijn en geeft hier samen met moederbedrijf Deutsche Bahn op verschillende manieren invulling aan. Te denken valt aan Denk aan duurzaam en zuinig energiegebruik, efficiënt gebruik van grondstoffen, luchtkwaliteit, geluidsreductie en natuurbescherming.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.