Een testrit met reizigers op de Noord/Zuidlijn

Proef met reizigers Noord/Zuidlijn geslaagd, metro’s rijden op 22 juli

Een testrit met reizigers op de Noord/Zuidlijn

In een zes weken durende testperiode met reizigers zijn geen belemmeringen gevonden die een start van het metrovervoer op de Noord/Zuidlijn op 22 juli in de weg staan. Gedurende deze periode experimenteerde vervoerder GVB met verschillende scenario’s om de reizigers bij de start van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam zo’n comfortabel mogelijke reis te bieden.

De komende weken wordt verder getest zonder reizigers. De Vervoerregio, gemeente Amsterdam en GVB geven aan de ‘input en het enthousiasme van de ruim tienduizend testreizigers’ te waarderen. Zij droegen diverse verbeterpunten aan, zoals de verstaanbaarheid van het omroepsysteem. Dat is inmiddels verbeterd en ook andere knelpunten worden verholpen.

Verstoringen

Naast calamiteiten en halteertijden werden tijdens de testfase ook verstoringen gesimuleerd. GVB verwacht dat het metrovervoer op de nieuwe verbinding de eerste maanden nog met verstoringen te maken krijgt. Ook zal de reisinformatie nog niet voldoende op orde zijn, omdat die twee onderdelen nauw met elkaar samenhangen.

Een probleem dat op dit moment nog moet worden opgelost is dat de reisinformatie op de schermen soms verkeerd wordt weergegeven, omdat het treinbeveiligingssysteem onjuiste data doorgeeft. GVB, de gemeente Amsterdam en de leverancier werken op dit moment aan oplossingen. Zolang het systeem niet optimaal werkt, zorgt GVB voor alternatieve informatievoorziening.

Nieuw OV-netwerk

Op 22 juli wordt de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen en zal ook het bovengronds openbaar vervoer veranderen. Op veel plaatsen in en rond de stad krijgen bussen en trams nieuwe routes en aangepaste vertrektijden. GVB, Connexxion en EBS informeren de reizigers over deze veranderingen.

SpoorPro reed begin dit jaar mee met een van de testritten op de Noord/Zuidlijn. Bekijk hier de fotoreportage.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Proef met reizigers Noord/Zuidlijn geslaagd, metro’s rijden op 22 juli”

Pat Rick|27.06.18|12:12

Graag ook beginnen met het maken van plannen voor verdere uitbreiding richting Schiphol/Hoofddorp, Zaandam en Almere. In Londen lopen de lijnen tot ver buiten de stad en worden iedere dag 3 miljoen reizigers vervoerd. Hier loopt de metro tot de stadsgrenzen (is die blijkbaar alleen voor A’dammers?). Het is een illusie dat het spoor net zo hoogfrequent kan rijden en dat kost nu al miljarden, die beter besteed kunnen worden aan alternatieve vervoerssystemen naast ‘heavy rail’.

Marc Busio|28.06.18|11:39

De onlangs aangekondigde plannen van ProRail met A’dam Centraal en A’dam Zuid zijn er juist op gericht om in de toekomst meer treinen te laten rijden naar deze plaatsen. Het is het een of het ander. Als er in het verleden meer werk was gemaakt van een volwaardig Amsterdams metronet, dan was het logisch geweest om deze plaatsen op die manier aan te knopen. Nu is het een kwestie van het verder uitbouwen van het spoorwegnet en de NZ-lijn min of meer als een schakel daarin te beschouwen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.