De Thalys rijdt over de hsl-brug/moerdijkbrug/brug Hollandsch Diep over het Hollandsch Diep. Foto: Hollandse Hoogte.

Thalys rijdt vanaf april 2019 naar Disney en Charles de Gaulle

De Thalys-hogesnelheidstrein gaat vanaf april 2019 twee keer per dag rechtstreeks naar Luchthaven Charles de Gaulle en Disneyland in Parijs rijden. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur leveren de bestemmingen een bijdrage aan “de duurzame ambities van het kabinet”, om “reizen met de trein aantrekkelijker te maken”.

Tot op heden moesten reizigers vanuit Nederland in Parijs op Gare du Nord overstappen naar andere stations in Parijs, zoals Gare de Lyon of Gare Montparnasse, voor een verdere aansluiting naar Zuid- en Oost Frankrijk. Vanaf april 2019 rijdt de Thalys vanuit Amsterdam, via Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel rechtstreeks naar Charles de Gaulle en Disneyland in Marne la Vallée. Daardoor kunnen reizigers uit Amsterdam bijvoorbeeld in zes uur, via Charles de Gaulle, naar Lyon. Dit betekent een reistijdwinst van ongeveer drie kwartier met een overstap op hetzelfde station.

Nieuwe bestemmingen

De Thalys rijdt nu nog twee keer per dag vanuit Amsterdam naar Lille. Er is dus geen sprake van een verhoging van de frequentie, maar van een wijziging van de eindbestemming. De nieuwe bestemmingen doen volgens de berekeningen van Thalys, meer recht aan de wens van internationale reizigers vanuit Nederland. Alternatieve routes voor reizigers naar Lille blijven bestaan, maar dan via Brussel met andere vervoerders zoals TGV of Eurostar.

De consumentenorganisaties in het Landelijk Overleg Consumentenbelang Openbaar Vervoer (Locov) hebben positief geadviseerd over deze bestemmingswijziging.

Eurostar

Woensdag rijdt de eerste Eurostar-trein tussen Amsterdam en Londen. Van Veldhoven: “Het is fantastisch dat Nederlanders nu zonder gebruik te maken van vliegtuig, auto of boot, duurzaam naar het hart van Londen kunnen reizen.” Van Amsterdam naar Londen moeten passagiers nu nog in Brussel wel uitstappen voor een paspoortcontrole. Deze controle zal op termijn verdwijnen. Van Londen naar Amsterdam is het al wel een rechtstreekse reis, zonder tussentijdse controles.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Thalys rijdt vanaf april 2019 naar Disney en Charles de Gaulle”

Wiebe Goossen|05.04.18|15:43

Dus verbindingen zoals de Mediterranee-Express of de Sneeuw-express van Thalys tellen even niet mee?

kees boer|08.04.18|00:42

Deze ombuiging spreekt mij wel aan doch men zou dit in een keer goed moeten doen om deze door te trekken tot Lyon

kees boer|08.04.18|00:44

Deze ombuiging spreekt me wel aan doch men zou dit in een keer goed moeten doen om deze door te trekken tot Lyon

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.