In de Eurostar stappen op St Pancras

Dienstregeling Eurostar Londen-Amsterdam van start

De eerste Eurostar-hogesnelheidstrein met bestemming Nederland is woensdag aangekomen in Amsterdam. Hiermee is er een nieuwe internationale verbinding gemaakt tussen het Nederlandse en Britse spoor. Reizigers kunnen voortaan in minder dan vier uur naar Groot-Brittannië reizen.

De eerste reizigers vertrokken woensdagochtend om 8.31 uur vanuit London St Pancras. De nieuwe service biedt reizigers een milieuvriendelijk alternatief voor vliegreizen, zegt Eurostar. “Een Eurostar-reis van Londen naar Amsterdam stoot 80 procent minder koolstofdioxide per reiziger uit dan een vlucht.”

Historische mijlpaal

“Het vertrek van onze eerste rechtstreekse reizigerstrein van Londen naar Amsterdam is een historische mijlpaal voor Eurostar en voor de groei van het internationale hogesnelheidstreinverkeer,” zegt directeur van Eurostar Mike Cooper. “Naarmate de populariteit van Nederland als belangrijke zakelijke en toeristische hub toeneemt, is het potentieel voor de nieuwe dienstverlening aanzienlijk. We kijken ernaar uit om onze reizigers een snelle en naadloze verbinding tussen deze belangrijke Europese steden aan te bieden.”

Op de nieuwe route tussen Amsterdam en Londen rijden E320-treinen van Siemens. De nieuwe treinen bieden gratis wifi-verbinding en een entertainmentkanaal met films en series die reizigers rechtstreeks op hun eigen laptops en tablets kunnen streamen. Tot eind 2019 zijn reizigers vanuit Nederland genoodzaakt om een overstap te maken op station Brussel-Zuid, omdat paspoort- en veiligheidscontroles nog niet in Nederland uitgevoerd kunnen worden.

Twee treinen

Vanaf woensdag rijden er dagelijks twee treinen naar Rotterdam en Amsterdam. Deze vertrekken om 8.31 uur en 17.31 uur vanaf Londen St. Pancras. Vanuit Amsterdam Centraal kunnen Eurostar-reizigers tweemaal daags naar Brussel-Zuid reizen om 7.48 uur en 16.48 uur en vanuit Rotterdam Centraal om 8.25 uur en 17.25 uur. Vanuit Brussel-Zuid rijden dagelijks twee treinen naar Rotterdam en Amsterdam, om 11.19 uur en 20.19 uur. NS is al in overleg met Eurostar om een derde trein per dag te laten rijden per 2019.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.