De Thalys rijdt over de hsl-brug/moerdijkbrug/brug Hollandsch Diep over het Hollandsch Diep. Foto: Hollandse Hoogte.

Thalys schrapt treinen vanwege staking Frankrijk

Thalys heeft donderdag vier treinen van en naar Parijs moeten schrappen vanwege een staking in Frankrijk. Thalys-passagiers krijgen het advies goed te kijken op de website van de treindienst voor de laatste gegevens. Het gaat om een brede staking in het vervoer, waarbij ook Franse luchtverkeersleiders het werk neerleggen. De staking belemmert veel veel trein- en vliegverkeer van en naar Frankrijk.

De staking is een reactie op plannen van de regering Macron voor hervormingen. Onderdeel daarvan is een ingrijpende reorganisatie van SNCF. De spoorvakbonden starten vanaf 3 april met een reeks aan stakingen om hiertegen te protesteren. SNCF ontvangt jaarlijks ongeveer 10,5 miljard euro aan subsidies, maar heeft een schuld van bijna 47 miljard.

Het gaat om de grootste reorganisatie sinds de nationalisatie van de Franse spoorwegen in de jaren dertig. Dat betekent onder meer dat er een einde komt aan de baangarantie voor het leven en afschaffing van de riante regelingen voor vroegtijdige pensionering. In veel gevallen kunnen werknemers al vanaf 52 jaar met pensioen.

Onderzoek

In februari kwam er een snoeihard rapport uit van ex-directeur KLM/Air France Jean-Cyril Spinetta. In het rapport staat onder andere dat de financiële situatie rondom SNCF totaal onhoudbaar is en dat het spoorbedrijf rigoureus moet veranderen om toekomstbestendig te worden. Het spoorwegbedrijf heeft een schuld van 45 miljard. De concessie van SNCF loopt in 2020 af.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Thalys schrapt treinen vanwege staking Frankrijk | SpoorPro.nl
De Thalys rijdt over de hsl-brug/moerdijkbrug/brug Hollandsch Diep over het Hollandsch Diep. Foto: Hollandse Hoogte.

Thalys schrapt treinen vanwege staking Frankrijk

Thalys heeft donderdag vier treinen van en naar Parijs moeten schrappen vanwege een staking in Frankrijk. Thalys-passagiers krijgen het advies goed te kijken op de website van de treindienst voor de laatste gegevens. Het gaat om een brede staking in het vervoer, waarbij ook Franse luchtverkeersleiders het werk neerleggen. De staking belemmert veel veel trein- en vliegverkeer van en naar Frankrijk.

De staking is een reactie op plannen van de regering Macron voor hervormingen. Onderdeel daarvan is een ingrijpende reorganisatie van SNCF. De spoorvakbonden starten vanaf 3 april met een reeks aan stakingen om hiertegen te protesteren. SNCF ontvangt jaarlijks ongeveer 10,5 miljard euro aan subsidies, maar heeft een schuld van bijna 47 miljard.

Het gaat om de grootste reorganisatie sinds de nationalisatie van de Franse spoorwegen in de jaren dertig. Dat betekent onder meer dat er een einde komt aan de baangarantie voor het leven en afschaffing van de riante regelingen voor vroegtijdige pensionering. In veel gevallen kunnen werknemers al vanaf 52 jaar met pensioen.

Onderzoek

In februari kwam er een snoeihard rapport uit van ex-directeur KLM/Air France Jean-Cyril Spinetta. In het rapport staat onder andere dat de financiële situatie rondom SNCF totaal onhoudbaar is en dat het spoorbedrijf rigoureus moet veranderen om toekomstbestendig te worden. Het spoorwegbedrijf heeft een schuld van 45 miljard. De concessie van SNCF loopt in 2020 af.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.