Beeld uit filmpje treinsurfer

Politie pakt vermoedelijke treinsurfer op

De politie heeft een 17-jarige jongen uit Delft opgepakt. Vermoed wordt dat de jongen in de afgelopen maanden tot twee keer toe aan de buitenkant van de treinen is meegereden, ook wel treinsurfen genoemd. Hij plaatste hiervan video’s op YouTube, die ondertussen zijn verwijderd.

De treinsurfer, die zichzelf ‘The climbing Dutchman’ noemt, was onherkenbaar in deze beelden. De jongen reed vermoedelijk op zaterdag 20 januari 2018 en donderdag 30 november 2017 aan de buitenkant van een trein mee. In januari lifte hij van Lage Zwaluwe naar Zevenbergen en in november van vorig jaar tussen Schiedam en Delft.

Zerotolerancebeleid

ProRail en NS deden na elke actie aangifte bij de politie. ProRail hanteert een zerotolerancebeleid: bij elke overtreding van de spoorwegwet wordt aangifte gedaan. De spoorbeheerder laat weten dat de man met zijn handelingen ‘niet alleen zichzelf en anderen in gevaar bracht maar er had ook gevaar op de spoorweg veroorzaakt kunnen worden.’ Ook had het treinverkeer ernstig verhinderd kunnen worden.

ProRail benadrukt dat niemand weg kan komen met treinsurfen. Vorig jaar is de spoorbeheerder gestart met het gebruik van slimme camera’s, die uitgerust zijn met software die afwijkende situaties op het spoor herkennen en melden. Eerder maakte ProRail bekend in 2018 nog meer camera’s langs het spoor te gaan plaatsen. Met hulp van camerabeelden van ProRail kwam de politie de verdachte uit Delft op het spoor.

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.