Opening expositie vijftig jaar metro Rotterdam burgemeester Aboutaleb RET directeur Maurice Unck

Expositie ’50 jaar metro Rotterdam’ feestelijk geopend

De metro in Rotterdam bestaat deze week vijftig jaar. RET-directeur Maurice Unck opende vrijdag samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de nieuwe expositie. De RET knapte speciaal voor deze gelegenheid een vijftig jaar oude metro op die voor de opening naar Rotterdam Blaak werd gesleept.

Het begon allemaal met het kortste lijntje ter wereld tussen Rotterdam Centraal en station Zuidplein. Nu ligt er tachtig kilometer spoor. “Het eerste stukje metrolijn was bijna zes kilometer lang,” vertelt Unck. “Inmiddels ligt er ruim tachtig kilometer spoor en er komt steeds meer bij.” En voorlopig wil Unck blijven bouwen: “We zijn nu met de laatste uitbreiding bezig, met de Hoekse Lijn. Die, helaas wat later dan we willen, wel dit jaar wel geopend wordt.”

Vereerd

“Als je pas acht maanden directeur bent van dit mooie bedrijf en dan nu al zo’n mijlpaal mag vieren, ja, dan voel je je vereerd,” zegt Unck. Ook Aboutaleb uit zijn genoegen: “Ik sta hier als trotse burgemeester, als trotse voorzitter van deze regio. Een moderne stad als Rotterdam kan niet zonder een fantastisch netwerk van openbaar vervoer. En ondergronds vervoer is daar een wezenlijk onderdeel van de komende jaren. We hebben een heel modern netwerk, waarin we zelfs ondergronds kunnen internetten.”

Speciaal voor de opening van de nieuwe expositie in de oude metro hadden kinderen uit de vijf gemeenten die verbonden zijn door de metrolijn, de ‘reizigers van de toekomst’, kunstwerken gemaakt. In totaal hadden ze vijf panelen gemaakt Ieder paneel werd uiteraard eerste versierd met verf, door middel van traditionele middelen zoals kwasten en sponzen, maar ook met waterpistolen en katapulten werd verf aangebracht.

Toekomst

De opening van de expositie is niet alleen een moment van reflectie op de afgelopen vijftig jaar, het is ook aanleiding om naar de volgende tien jaar te kijken. “Rotterdam groeit,” vertelt Unck. “Er zijn grote plannen, voor meer huizen en meer werkgelegenheid. Als de stad groeit en bloeit, moet je het vervoer mee laten groeien. Zo moeten we nadenken over de volgende stappen, daar zijn we druk mee bezig.”

Unck vervolgt dat hij een metrolijn naar Dordrecht en een extra metrolijn naar Den Haag zou willen leggen. “De lijnen die nu nog door treinen worden gebruikt, daar moeten we lightrail over laten rijden en aan het metronetwerk koppelen. Dat is de toekomst.”

Ambities

Burgemeester Aboutaleb deelt Unck’s ambities, maar doet er ook nog een schepje bovenop. “Wij hebben als stad de ambitie om veel gewone bouw te plegen in het centrum, namelijk het verdichten van de stad. Als je de stad gaat verdichten met bijvoorbeeld woningbouw, betekent dat je andere functies bij krijgt. Niet alleen kantoren, maar ook scholen, kinderopvang etc.”

Al deze extra mensen in het centrum van de stad moeten kunnen worden vervoerd. Dat betekent dat het huidige netwerk moet worden bewerkt: “Eigenlijk moet je naar de stad kunnen reizen zonder dat je een spoorboekje nodig hebt. Je moet gewoon om de paar minuten in kunnen stappen.”

Cruciaal

Aboutaleb benadrukt het belang van een goed OV-netwerk voor een stad: “Dat moeten we in ons vizier houden omdat OV-verbindingen, en soms helaas ook beton en snelwegen etcetera, van cruciaal belang zijn voor de economische ontwikkeling van een gebied.”

Bekijk hier de foto’s van de opening.

Lees ook:

Aboutaleb wil metro’s in plaats van goederentreinen door binnenstad Dordrecht

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Expositie ’50 jaar metro Rotterdam’ feestelijk geopend”

Jeroen Gent van|14.02.18|00:04

Ik was erbij voor De Late Avond
https://youtu.be/Ypio-TY4rrE

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Expositie ’50 jaar metro Rotterdam’ feestelijk geopend | SpoorPro.nl
Opening expositie vijftig jaar metro Rotterdam burgemeester Aboutaleb RET directeur Maurice Unck

Expositie ’50 jaar metro Rotterdam’ feestelijk geopend

De metro in Rotterdam bestaat deze week vijftig jaar. RET-directeur Maurice Unck opende vrijdag samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de nieuwe expositie. De RET knapte speciaal voor deze gelegenheid een vijftig jaar oude metro op die voor de opening naar Rotterdam Blaak werd gesleept.

Het begon allemaal met het kortste lijntje ter wereld tussen Rotterdam Centraal en station Zuidplein. Nu ligt er tachtig kilometer spoor. “Het eerste stukje metrolijn was bijna zes kilometer lang,” vertelt Unck. “Inmiddels ligt er ruim tachtig kilometer spoor en er komt steeds meer bij.” En voorlopig wil Unck blijven bouwen: “We zijn nu met de laatste uitbreiding bezig, met de Hoekse Lijn. Die, helaas wat later dan we willen, wel dit jaar wel geopend wordt.”

Vereerd

“Als je pas acht maanden directeur bent van dit mooie bedrijf en dan nu al zo’n mijlpaal mag vieren, ja, dan voel je je vereerd,” zegt Unck. Ook Aboutaleb uit zijn genoegen: “Ik sta hier als trotse burgemeester, als trotse voorzitter van deze regio. Een moderne stad als Rotterdam kan niet zonder een fantastisch netwerk van openbaar vervoer. En ondergronds vervoer is daar een wezenlijk onderdeel van de komende jaren. We hebben een heel modern netwerk, waarin we zelfs ondergronds kunnen internetten.”

Speciaal voor de opening van de nieuwe expositie in de oude metro hadden kinderen uit de vijf gemeenten die verbonden zijn door de metrolijn, de ‘reizigers van de toekomst’, kunstwerken gemaakt. In totaal hadden ze vijf panelen gemaakt Ieder paneel werd uiteraard eerste versierd met verf, door middel van traditionele middelen zoals kwasten en sponzen, maar ook met waterpistolen en katapulten werd verf aangebracht.

Toekomst

De opening van de expositie is niet alleen een moment van reflectie op de afgelopen vijftig jaar, het is ook aanleiding om naar de volgende tien jaar te kijken. “Rotterdam groeit,” vertelt Unck. “Er zijn grote plannen, voor meer huizen en meer werkgelegenheid. Als de stad groeit en bloeit, moet je het vervoer mee laten groeien. Zo moeten we nadenken over de volgende stappen, daar zijn we druk mee bezig.”

Unck vervolgt dat hij een metrolijn naar Dordrecht en een extra metrolijn naar Den Haag zou willen leggen. “De lijnen die nu nog door treinen worden gebruikt, daar moeten we lightrail over laten rijden en aan het metronetwerk koppelen. Dat is de toekomst.”

Ambities

Burgemeester Aboutaleb deelt Unck’s ambities, maar doet er ook nog een schepje bovenop. “Wij hebben als stad de ambitie om veel gewone bouw te plegen in het centrum, namelijk het verdichten van de stad. Als je de stad gaat verdichten met bijvoorbeeld woningbouw, betekent dat je andere functies bij krijgt. Niet alleen kantoren, maar ook scholen, kinderopvang etc.”

Al deze extra mensen in het centrum van de stad moeten kunnen worden vervoerd. Dat betekent dat het huidige netwerk moet worden bewerkt: “Eigenlijk moet je naar de stad kunnen reizen zonder dat je een spoorboekje nodig hebt. Je moet gewoon om de paar minuten in kunnen stappen.”

Cruciaal

Aboutaleb benadrukt het belang van een goed OV-netwerk voor een stad: “Dat moeten we in ons vizier houden omdat OV-verbindingen, en soms helaas ook beton en snelwegen etcetera, van cruciaal belang zijn voor de economische ontwikkeling van een gebied.”

Bekijk hier de foto’s van de opening.

Lees ook:

Aboutaleb wil metro’s in plaats van goederentreinen door binnenstad Dordrecht

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

2 reacties op “Expositie ’50 jaar metro Rotterdam’ feestelijk geopend”

Jeroen Gent van|14.02.18|00:04

Ik was erbij voor De Late Avond
https://youtu.be/Ypio-TY4rrE

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.