Fietsen onder trein in Friesland. foto: De Vries Media

Sprinter rijdt over fietsen op spoor

Een sprinter van Arriva heeft van vrijdag- op zaterdagnacht in Friesland vijf fietsen aangereden. De rijwielen waren ‘s avonds laat op het spoor gelegd bij een spoorwegovergang. Vermoedelijk zag de machinist door de mist de rijwielen te laat om een botsing te voorkomen. Het treinverkeer heeft uren stilgelegen.

De Arriva-trein reed vrijdagavond rond middernacht vanuit Leeuwarden richting Groningen. Ter hoogte van De Westereen (Zwaagwesteinde), een dorp ten noordoosten van Leeuwarden, lagen er vijf fietsen opgestapeld op een spoorwegovergang. De aanrijding was onvermijdelijk: de machinist zag de rijwielen door mist te laat.

Een aantal fietsen zijn verwrongen met het chassis en hebben het onderstel beschadigd. Incidentenbestrijding van ProRail moest de rijwielen onder de trein uit knippen. De 75 passagiers werden geëvacueerd en moesten met vervangend vervoer verder. De twee fietsen die nog heel waren zijn meegenomen door de politie voor onderzoek. Rond half 3 kon de trein op eigen kracht verder rijden.

Poging tot doodslag

De politie Noord-Oost Friesland laat weten dat het incident behandeld wordt als poging tot doodslag, omdat het veel slechter had kunnen aflopen. “Wanneer dit geen stoptrein, maar een sneltrein was geweest, zou de trein ontspoord zijn met alle gevolgen van dien!”, aldus het korps op Facebook. ProRail heeft met de politie een onderzoek ingesteld om de daders verantwoordelijk te stellen voor de schade.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Sprinter rijdt over fietsen op spoor”

Arco Sierts|01.02.18|16:21

Dit bericht bevat een onjuistheid. “Sprinter” is een aanduiding van NS voor een stoptrein. Het gaat hier echter om een (stop)trein van Arriva. Dat is dus per definitie geen sprinter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sprinter rijdt over fietsen op spoor | SpoorPro.nl
Fietsen onder trein in Friesland. foto: De Vries Media

Sprinter rijdt over fietsen op spoor

Een sprinter van Arriva heeft van vrijdag- op zaterdagnacht in Friesland vijf fietsen aangereden. De rijwielen waren ‘s avonds laat op het spoor gelegd bij een spoorwegovergang. Vermoedelijk zag de machinist door de mist de rijwielen te laat om een botsing te voorkomen. Het treinverkeer heeft uren stilgelegen.

De Arriva-trein reed vrijdagavond rond middernacht vanuit Leeuwarden richting Groningen. Ter hoogte van De Westereen (Zwaagwesteinde), een dorp ten noordoosten van Leeuwarden, lagen er vijf fietsen opgestapeld op een spoorwegovergang. De aanrijding was onvermijdelijk: de machinist zag de rijwielen door mist te laat.

Een aantal fietsen zijn verwrongen met het chassis en hebben het onderstel beschadigd. Incidentenbestrijding van ProRail moest de rijwielen onder de trein uit knippen. De 75 passagiers werden geëvacueerd en moesten met vervangend vervoer verder. De twee fietsen die nog heel waren zijn meegenomen door de politie voor onderzoek. Rond half 3 kon de trein op eigen kracht verder rijden.

Poging tot doodslag

De politie Noord-Oost Friesland laat weten dat het incident behandeld wordt als poging tot doodslag, omdat het veel slechter had kunnen aflopen. “Wanneer dit geen stoptrein, maar een sneltrein was geweest, zou de trein ontspoord zijn met alle gevolgen van dien!”, aldus het korps op Facebook. ProRail heeft met de politie een onderzoek ingesteld om de daders verantwoordelijk te stellen voor de schade.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Sprinter rijdt over fietsen op spoor”

Arco Sierts|01.02.18|16:21

Dit bericht bevat een onjuistheid. “Sprinter” is een aanduiding van NS voor een stoptrein. Het gaat hier echter om een (stop)trein van Arriva. Dat is dus per definitie geen sprinter.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.