NS en NMBS hervatten proefbedrijf IC Amsterdam-Brussel

NS en de Belgische NMBS hervatten maandag 8 januari het oefen- en proefbedrijf om de Intercity Brussel via de hogesnelheidslijn te laten rijden. De eerder opgemerkte technische problemen zijn opgelost, waardoor dit weer mogelijk is. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat verwacht in januari te horen te krijgen wanneer de nieuwe treindienst wordt opgenomen in de dienstregeling.

Afgelopen september was ook al sprake van een testperiode, maar daaruit bleek dat er nog enkele technische problemen waren. De nieuwe testperiode duurt drie maanden, waarin NS en NMBS alle operationele voorbereidingen willen treffen om de introductie van de IC Brussel over de HSL-Zuid te realiseren.

Betrouwbare start

Bij de oplevering van toegelaten software heeft NS zes maanden nodig om de kwaliteit van een nieuwe treindienst te kunnen garanderen. “Eerst de kinderziekten eruit en dan pas de reizigers erin”, laat de spoorvervoerder weten. Ook de staatssecretaris hecht veel waarde aan een goede voorbereiding voor een nieuwe dienst, omdat in de conclusies van de parlementaire enquête Fyra het belang werd benadrukt van een goed oefen- en proefbedrijf.

Daarbij gaat het volgens Van Veldhoven over het achter de hand hebben van een alternatief voor de reiziger als er toch fundamentele problemen ontstaan die de continuïteit van de vervoersdienst bedreigen. Verder is door het Fyra-debacle geleerd dat er bij grensoverschrijdende vervoersprojecten altijd duidelijke en afdwingbare afspraken gemaakt moeten worden over de operationele aspecten en ook heldere financiële afspraken.

Reizigers

Volgens NS is het niet te voorkomen dat reizigers iets merken van deze testritten. Daarom eindigt de IC Brussel vanaf 8 januari tijdelijk op Den Haag Hollands Spoor in plaats van Amsterdam Centraal. Ook vervallen er dagelijks enkele ritten van de IC Direct, om op die manier ruimte te maken voor het proefbedrijf. Van Veldhoven: “Conform de kabinetsreactie op de parlementaire enquête Fyra zal deze werkwijze als onderdeel van de midterm review worden geëvalueerd. “

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

2 reacties op “NS en NMBS hervatten proefbedrijf IC Amsterdam-Brussel”

Martin Wiersema|29.12.17|12:19

Op dit traject is ook de “Euro Star” (Londen-Brussel-Amsterdam) aan het testen! Of is dit een onderdeel daarvan??

Willem van der Houven|30.12.17|21:55

IC Brussel en Eurostar zijn verschillende producten. Maar beide hebben hun eigen logistieke testen in de komende periode.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.