Storm, NS, verstoring

KiM: verstoringen spoor kosten maatschappij honderden miljoenen

De maatschappelijke kosten van vertragingen en verstoringen op het spoor lagen in 2016 tussen de vierhonderd en vijfhonderd miljoen euro. Deze bedragen zijn exclusief enkele kosten die niet konden worden gekwantificeerd. Dit concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Sinds jaar en dag publiceert het KiM in het jaarlijkse ‘Mobiliteitsbeeld’ de maatschappelijke kosten van files op het hoofdwegennet. Voor het spoor zijn dergelijke berekeningen tot nu toe nauwelijks gedaan. Het KiM heeft alle relevante maatschappelijke kosten van vertragingen en verstoringen op het spoor op een rijtje gezet, niet alleen de kosten voor reizigers, maar ook die voor verladers, vervoerbedrijven (personen en goederen) en voor de beheerder van de infrastructuur. Qua methodiek sluit het onderzoek zoveel mogelijk aan bij dat van de filekosten op de weg.

Kosten reiziger

Het grootste deel van de maatschappelijke kosten is van toepassing op de treinreizigers. Het gaat daarbij om de tijdkosten als gevolg van vertragingen en uitval van treinen. Daarnaast zijn er kosten die het gevolg zijn van de onzekerheid of de treinen wel op tijd zullen rijden. Reizigers gaan daarom vaak eerder van huis om er zeker van te zijn op tijd aan te komen.

Bij grotere verstoringen moeten reizigers vaak naar alternatieven uitkijken: op een andere tijd reizen, een ander vervoermiddel kiezen of helemaal afzien van de reis. Ook hier zijn kosten aan te verbinden. Tot slot verloopt bij een verstoring de treinreis doorgaans minder comfortabel, bijvoorbeeld doordat men moet staan. In de beleving van veel reizigers duurt zo’n reis dan langer, waardoor de tijdkosten verder kunnen toenemen.

Lees hier het volledige rapport.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.