Hackaton NS, ANWB en Schiphol

Hackers 24 uur aan de slag voor NS, ANWB en Schiphol

NS, ANWB en Schiphol stelden afgelopen weekend tijdens de Dutch Mobility Hackathon data beschikbaar waarmee 65 deelnemers aan de slag gingen om in 24 uur nieuwe ideeën en toepassingen voor reizigers te bedenken. Het winnende idee is ‘Lassie’, een app voor blinden en slechtzienden die met het vliegtuig reizen en daarin zelfredzaam willen zijn. De hackathon werd georganiseerd in samenwerking met startup incubator UtrechtInc en vond plaats in het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag.

De beste teams presenteerden zondagmiddag hun vindingen aan een jury van onder meer Hessel Dikkers, CIO van NS, Sjoerd Blüm CIO van Schiphol en Lidwien Suur, CFO van de ANWB. De eerste prijs werd uitgereikt door Frits van Bruggen, CEO van de ANWB.

Concepten geschikt voor implementatie

Naast ‘Lassie’ zijn volgens de jury ook een aantal andere concepten het meest inspirerend en kansrijk voor implementatie, zoals Reisbrein, een applicatie met specifieke reisadviezen op basis van persoonlijke kenmerken en voorkeuren voor de auto, trein en fiets. Met de app Steward ervaren reizigers die met het vliegtuig reizen geen stress maar reizen vlot en ontspannen af op basis actuele- en relevante reisinformatie én gamification.

MoodTrip geeft afhankelijk van de stemming een reisadvies waarbij vooraf of onderweg het plezier alvast gedeeld kan worden met andere bezoekers, bijvoorbeeld op weg naar een concert. De app Where am I going spoort met fotoherkenning de locatie van een foto op en biedt de snelste route naar deze bijzondere plek of bezienswaardigheid.

Inzet van data en technologie

Met de organisatie van deze hackathon willen de drie grootste vervoersbedrijven in Nederland voorzien in de toenemende en snel veranderende vraag naar mobiliteit. Directeur Frits van Bruggen van ANWB: “We zijn continue bezig met het verbeteren van onze dienstverlening. De inzet van data en technologie maken het mogelijk om mobiliteit in Nederland slimmer vorm te geven. Zo kunnen we reizen veiliger, duurzamer en flexibeler maken.”

Om die nieuwe mogelijkheden in dienstverlening te ontdekken, stelden de ANWB, NS en Schiphol dit weekend data beschikbaar. Programmeurs en creatieve talenten werden uitgedaagd om die informatie te analyseren, te combineren en te visualiseren tot nieuwe oplossingen. Bijvoorbeeld op het gebied van vliegvertragingen, treinstoringen en locatiebepaling. Vrijdag startte de hackaton in het hoofdkantoor van de ANWB. De teams werkten de hele nacht door. Tussendoor konden de deelnemers gebruikmaken van massages, een gameroom of even een powernap doen op (lucht)bedden.

Lees ook:

’95 procent van de hacks bij bedrijven veroorzaakt door medewerker’

Meer weten over de laatste ontwikkelingen rondom cyber security in de spoorsector? Neem dan deel aan de Intelligent Rail Summit 2017 op 28, 29 en 30 november. Bekijk de conferentiewebsite voor meer informatie: http://www.intelligentrailsummit.com

Banner gif Intelligent Rail Summit 2017

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.