Metroproject U5, Wiener Linien

Siemens wint tender voor levering zelfrijdende metro’s Wenen

Stadsvervoerder Wiener Linien heeft de aanbesteding voor de levering van 45 metrovoertuigen aan Siemens gegund. Een aantal van deze nieuwe metro’s gaat op de volautomatische metrolijn U5 in Wenen rijden, die op dit moment wordt aangelegd. Op deze metrolijn zal straks sprake zijn van Unattended Train Operation (UTO). Dit is de benaming voor volledig bestuurderloze spoorsystemen. 

De nieuwe metrovoertuigen gaan zowel volautomatisch als met metropersoneel rijden en zullen de oude voertuigen op de metrolijnen U1, U2, U3 en U4 vervangen. Net als de huidige voertuigen zijn de nieuwe metro’s toegankelijk en uitgerust met airo en videobewaking. “We krijgen een modern voertuig dat compatibel is met de bestaande spoorinfrastructuur en een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding heeft”, aldus topman Günter Steinbauer van Wiener Linien.

Metroprojecten

In 2030 zullen er naar verwachting meer dan twee miljoen mensen in Wenen wonen. Om de groeiende mobiliteitsbehoefte op te kunnen vangen wordt de huidige metrolijn U2 verlengd en de nieuwe bestuurderloze metrolijn U5 aangelegd. In 2020 wordt er gestart met het testen van het eerste voertuig. In 2030 zullen alle 45 metro’s geleverd zijn. Onderdeel van de opdracht van Siemens is ook het onderhoudscontract. Het onderhoud zelf wordt door het personeel van de Wiener Linien uitgevoerd, maar het risico ligt bij de fabrikant.

Tijdens de Intelligent Rail Summit 2017 wordt er een bezoek gebracht aan de bouwwerkzaamheden van de volautomatische metrolijn U5 in Wenen. Meer informatie is te vinden op de conferentiewebsite van het evenement dat dit jaar op 28, 29 en 30 november plaatsvindt bij het Infocenter van de Wiener Linien.

Bekijk de video over de diverse werkzaamheden aan het metronetwerk in Wenen:


U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.