Testrit CAF

ILT geeft groen licht voor testritten met trams voor Uithoflijn

De provincie Utrecht heeft toestemming gekregen van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) om testritten te maken met 27 nieuwe CAF-trams voor de Uithoflijn. De trams en de trambaan zijn daarvoor veilig verklaard. “Dit betekent we sneller het testtraject kunnen doorlopen en ook in de avonduren met de nieuwe trams kunnen rijden”, aldus woorvoerder Ron van Dopperen van de provincie Utrecht.

ILT heeft een typevergunning voor de gehele reeks van 27 vijfdelige trams van het type Urbos 100 die in productie is in het Spaanse Zaragoza. Met deze toestemming staat het sein op groen om met deze trams de benodigde testritten te laten maken op de huidige trambaan tussen de remise en de tijdelijke eindhalte op het Jaarbeursplein. De nieuwe trams mogen ook al eerder de baan op, vanaf 20.15 uur ‘s avonds, en zonder reizigers tussen de huidige SIG-trams rijden.

Nieuwe trams

Op dit moment komen er komen nu steeds vaker nieuwe trams binnen op de remise in Nieuwegein. De eerste CAF-tram is inmiddels volledig getest. Medio juli is gestart met routinetesten van de tweede tram (6004). Deze test bestaat uit een uitgeklede test van de remmen en tractie, met aansluitend een test waarbij iedere tram 200 kilometer storingsvrij moet rijden. Daarna worden de trams formeel overgedragen aan de beheerder, provincie Utrecht.

“Het proefbedrijf met de eerste tram was heel belangrijk, omdat dit het prototype was. Het testen van deze tram duurde ook langer dan het testen van de voortuigen die daarna binnen kwamen. Dat komt bijvoorbeeld omdat we de instellingen van de boordcomputer van de eerste tram kunnen kopiëren naar de daarop volgende trams die binnenkomen.”

In januari van dit jaar tekenden de provincie Utrecht en CAF een aanvullende overeenkomst voor de productie en levering van nog eens 22 Urbos 100 lage vloer trams. Hierbij gaat het om tramstellen die bestaan uit zeven delen in plaats van vijf. “Dit is weliswaar hetzelfde type tram, maar ook deze zullen moeten voldoen aan dezelfde eisen, waarvoor ILT een goedkeuring moet geven. Ook deze trams zullen een proefbedrijf moeten doorlopen.”

Tramvervoer regio Utrecht

Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de 27 Urbos trams van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof reizen. De tweede serie van 22 trams gaat vanaf 2020 rijden in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Provincie Utrecht Openbaar Vervoer (voorheen Regiotram Utrecht) is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor al het tramvervoer in de regio Utrecht. De provincie is de opdrachtgever van vervoerder Qbuzz die de trams rijdt onder de merknaam U-OV. De afdeling Openbaar Vervoer beheert en ontwikkelt namens de provincie het totale tramsysteem. Dat gaat van remise tot aan rails en van trams tot en met de ICT en stroomvoorziening.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ILT geeft groen licht voor testritten met trams voor Uithoflijn | SpoorPro.nl
Testrit CAF

ILT geeft groen licht voor testritten met trams voor Uithoflijn

De provincie Utrecht heeft toestemming gekregen van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) om testritten te maken met 27 nieuwe CAF-trams voor de Uithoflijn. De trams en de trambaan zijn daarvoor veilig verklaard. “Dit betekent we sneller het testtraject kunnen doorlopen en ook in de avonduren met de nieuwe trams kunnen rijden”, aldus woorvoerder Ron van Dopperen van de provincie Utrecht.

ILT heeft een typevergunning voor de gehele reeks van 27 vijfdelige trams van het type Urbos 100 die in productie is in het Spaanse Zaragoza. Met deze toestemming staat het sein op groen om met deze trams de benodigde testritten te laten maken op de huidige trambaan tussen de remise en de tijdelijke eindhalte op het Jaarbeursplein. De nieuwe trams mogen ook al eerder de baan op, vanaf 20.15 uur ‘s avonds, en zonder reizigers tussen de huidige SIG-trams rijden.

Nieuwe trams

Op dit moment komen er komen nu steeds vaker nieuwe trams binnen op de remise in Nieuwegein. De eerste CAF-tram is inmiddels volledig getest. Medio juli is gestart met routinetesten van de tweede tram (6004). Deze test bestaat uit een uitgeklede test van de remmen en tractie, met aansluitend een test waarbij iedere tram 200 kilometer storingsvrij moet rijden. Daarna worden de trams formeel overgedragen aan de beheerder, provincie Utrecht.

“Het proefbedrijf met de eerste tram was heel belangrijk, omdat dit het prototype was. Het testen van deze tram duurde ook langer dan het testen van de voortuigen die daarna binnen kwamen. Dat komt bijvoorbeeld omdat we de instellingen van de boordcomputer van de eerste tram kunnen kopiëren naar de daarop volgende trams die binnenkomen.”

In januari van dit jaar tekenden de provincie Utrecht en CAF een aanvullende overeenkomst voor de productie en levering van nog eens 22 Urbos 100 lage vloer trams. Hierbij gaat het om tramstellen die bestaan uit zeven delen in plaats van vijf. “Dit is weliswaar hetzelfde type tram, maar ook deze zullen moeten voldoen aan dezelfde eisen, waarvoor ILT een goedkeuring moet geven. Ook deze trams zullen een proefbedrijf moeten doorlopen.”

Tramvervoer regio Utrecht

Vanaf medio 2018 kunnen reizigers met de 27 Urbos trams van Utrecht CS naar Utrecht Science Park De Uithof reizen. De tweede serie van 22 trams gaat vanaf 2020 rijden in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein.

Provincie Utrecht Openbaar Vervoer (voorheen Regiotram Utrecht) is sinds 1 januari 2015 verantwoordelijk voor al het tramvervoer in de regio Utrecht. De provincie is de opdrachtgever van vervoerder Qbuzz die de trams rijdt onder de merknaam U-OV. De afdeling Openbaar Vervoer beheert en ontwikkelt namens de provincie het totale tramsysteem. Dat gaat van remise tot aan rails en van trams tot en met de ICT en stroomvoorziening.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.