Strukton start Chinees consortium voor metrovoertuigen

Strukton stapt met joint venture in Chinese metromarkt

Strukton Rolling Stock is woensdag samen met het Chinese technologiebedrijf SiCC een joint venture gestart in de Chinese markt voor metrovoertuigen. Onder de naam Shandong SRCC Rail Transit Technology gaan de bedrijven gezamenlijk inschrijven op tenders voor tractiesystemen voor metroprojecten in de stad Ji’nan in de provincie Shandong in het oosten van China. Diverse Chinese steden in deze provincie gaan de komende jaren metrolijnen aanleggen.

Ji’nan gaat tot 2023 acht nieuwe metrolijnen bouwen met een totale lengte van 275 kilometer en 176 stations. Drie lijnen verbinden daarbij de voorsteden met Ji’nan. De vijf andere lijnen lopen door Ji’nan. De levering van de voertuigen voor deze metroverbindingen staat gepland voor de tweede helft van 2018.

Aanleg metrolijnen

Ook de steden Qingdao, Ji’nan, Zibo, Yantai, Weifang, Ji’ning en Linyi in de provincie Shandong hebben plannen voor nieuwe metroverbindingen. Daarnaast heeft de Chinese overheid voor de komende vijf jaar voorstellen voor metrolijnen van maar liefst 43 steden goedgekeurd. Die zijn goed voor in totaal 8.000 kilometer spoor en meer dan 5.000 metrovoertuigen per jaar.

Strukton Rolling Stock levert technische kennis en zal vanuit Nederland de belangrijkste componenten ontwerpen en produceren. SiCC levert voorzieningen voor de productie en assemblage voor de complete systemen. Ook zorgt het bedrijf voor het personeel en lokale marktkennis.

Aanbesteding

De joint venture Shandong SRCC Rail Transit Technology start met de tender voor lijn R3 bestaande uit 19 kilometer spoor, 11 stations, 18 treinen en108 metrostellen. “De samenwerking met SiCC biedt Strukton Rail mogelijkheden om in de toekomst zijn volledige spoorgerelateerde technologische oplossingen in de Chinese markt te brengen”, aldus directeur Martien Janse van Strukton Rolling Stock.

Daarna zal de joint venture ook meedoen aan andere aanbestedingen voor rollend materieel in de provincie Shandong en de rest van China. Volgens Strukton is het voor het eerst dat een Nederlands bedrijf met deze technologie actief is in China.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.