Een Dieseltrein van NS van het type DM 90, buffel

NS stelt ‘Buffel’ beschikbaar om schoonmaak van treinen te testen

NS heeft een dieseltrein van het type DM ’90 beschikbaar gesteld om nieuwe schoonmaaktechnieken op uit te testen. Bedenkers van nieuwe schoonmaaktechnieken mogen die beproeven in de testtrein. Ook kunnen bewezen technieken uit bijvoorbeeld openbare gebouwen of stadions in een treinstel worden getest. NS rijdt sinds 1996 op het Nederlandse spoor met de DM ’90-dieseltreinen, met de officiële bijnaam Buffel.

Treinen rijden de hele dag door het Nederland en de gevolgen daarvan zijn zichtbaar. Zo laten zand, kauwgom en omgevallen koffiebekertjes hun sporen na op vloeren, worden toiletten vies en treinwanden beklad. NS heeft de dieseltrein aangewezen om nieuwe schoonmaakconcepten uit te kunnen werken die in een treinomgeving kunnen worden getest.

Nieuwe schoonmaaktechnieken

“Schoonmakers hebben maar beperkte tijd om zaken aan te pakken”, legt manager Reiniging Peter Goorden van NS uit. “Dat geldt ’s nachts, maar zeker ook overdag, wanneer we zoveel mogelijk treinen willen laten rijden voor de reiziger. Zo lukt het bijvoorbeeld niet altijd om een vies toilet snel grondig schoon te maken, omdat water niet op alle plekken meteen voorhanden is, of omdat er soms maar drie minuten tijd is voordat de trein weer verder moet. Schoonmakers doen dan wat ze kunnen, maar we willen dat verbeteren.” NS verwacht dat nieuwe technieken, zoals schoonmaakgels, hier uitkomst kunnen bieden.

Een treinschoonmaker bedacht onlangs een kauwgomkrabber. Dit is een soort een bezem, waarmee zowel kan worden geveegd als kauwgom van de vloer kan worden gekrabd. Verder kreeg NS een voorstel binnen waardoor afvalbakken in treinen makkelijk kunnen worden verwisseld waardoor deze industrieel gereinigd kunnen worden. “Van dat soort ideeën willen we er meer binnenkrijgen. En ook nieuwe technieken op het gebied van geurbeleving zijn welkom om uit te testen in de oefentrein”, aldus Goorden.

Ideeën aanmelden voor de testtrein kan via: goed.idee@ns.nl.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.