NS wil Hyperloop-technologie op eigen treinen toepassen

Het NS Innovatiefonds en regionaal investeringsfonds UNIIQ investeren samen 600.000 euro in de ontwikkeling van de Hyperloop door het studententeam van de TU Delft. NS verwacht deze technologie ook te kunnen gebruiken voor haar eigen treinen. Roger van Boxtel maakte de investering donderdagmiddag bekend bij de huldiging van het studententeam op het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.

Het Delft Hyperloop team won in januari van dit jaar de SpaceX Hyperloop Pod competitie van Elon Musk in Los Angeles. Een deel van het studententeam gaat verder als de startup HARDT, waar NS en UNIIQ in investeren. NS verwacht dat HARDT de komende jaren in staat zal zijn technologie te ontwikkelen die mogelijk ook gebruikt kan worden haar onze treinen.

Hyperloop wedstrijd

Het studententeam behaalde in januari het hoogste aantal punten in het bijzijn van Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors en initiatiefnemer van de wedstrijd. Het prototype vloog met 93 kilometer per uur in een door SpaceX neergelegd testtrack van 1,6 kilometer. In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1.200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk die met de wedstrijd de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Uitgedaagd door Musk ontwierpen, bouwden en testten studententeams over de hele wereld hyperloop-pods. In de zomer volgt een Pod Competition II. Deze wedstrijd wordt gehouden met dezelfde testbuis, maar worden de pods beoordeeld op zo snel mogelijk door de buis gaan en gecontroleerd remmen.

NS Innovatiefonds

Het NS Innovatiefonds is gestart om gericht te kunnen investeren in innovaties op het gebied van mobiliteit. Naast HARDT is NS Innovatiefonds ook in gesprek met andere innovatieve mobiliteits-startups die producten en diensten ontwikkelen die op kortere termijn gerealiseerd worden. Voor het fonds is in totaal vijf miljoen gereserveerd, met een looptijd van zes jaar. De omvang van de investering per startup ligt tussen de vijftigduizend en de vijfhonderdduizend euro.

Lees ook:

Studententeam TU Delft wint Hyperloop Pod-wedstrijd in VS

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.