De hogesnelheidstrein ICE op station Rotterdam Centraal, foto: Joeri du Bois/Ricardo Nederland

ICE’s geschikt gemaakt voor nieuwe spoorinfra bij Zevenaar

De ICE-hogesnelheidstreinen van Deutsche Bahn en NS zijn geschikt gemaakt om te kunnen rijden over de aangepaste spoorinfrastructuur van de grensovergang tussen Zevenaar en Emmerich. Ricardo Rail kreeg de opdracht om te zorgen dat dit technisch probleemloos verliep en dat de ICE’s hiervoor toegelaten werden. Het ging om een ingewikkeld vraagstuk waarbij alle puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar moesten vallen, vertellen senior adviseur Peter Zijdemans van Ricardo Rail en materieelmanager NS International Constant Brohm in een interview met SpoorPro.

De spoorinfrastructuur op de grensovergang in Zevenaar is medio 2016 omgebouwd van ATB naar ERTMS en vervolgens van 1500 Volt bovenleidingsspanning naar 25.000 Volt. Dit had als doel om het ‘eiland’ voor goederentreinen tussen de Rotterdamse haven tot aan de Duitse grens weg te halen, wat ten goede komt aan de doorstroming. Voor de internationale trein ICE, die niet via de Betuweroute maar het reguliere spoor rijdt, is er echter een eiland ontstaan.

Grensovergang Zevenaar

Vanuit Nederland rijden de ICE’s eerst onder 1500 Volt Nederlandse bovenleidingsspanning en beveiligingssysteem ATB, daarna schakelen ze naar 25.000 Volt en ERTMS, waarna er op het Duitse spoor wordt omgeschakeld naar 15.000 Volt en het beveiligingssysteem PZB. “Voor de ICE’s betekent dit in de praktijk dat er ongeveer twee minuten is voor de transitie naar een andere bovenleidingsspanning en beveiligingssysteem, zo’n drie minuten uitdrijven en dan weer twee minuten om opnieuw om te schakelen”, zegt Peter Zijdemans van Ricardo Rail.

“De ICE was oorspronkelijk niet geschikt om op een afstand van tien kilometer twee keer zo snel achter elkaar om te kunnen schakelen. Vandaar dat we samen met NS en Deutsche Bahn zijn gaan kijken hoe we de specificaties van de ICE’s zo aan konden passen, zodat ze deze transitie wel mogelijk zijn.”


Figuur 1: Situatie Zevenaar – Emmerich voor de ombouw. Bron: ProRail


Figuur 2: Situatie vanaf juli 2016 (het Derde Spoor is nog in aanleg). Bron: ProRail

ICE International

ICE International is de naam van het consortium van de Duitse spoorwegen Deutsche Bahn en NS. ICE International verbindt de Randstad met een aantal grote stations in Duitsland en één in het Zwitserse Basel. De ICE’s vertrekken vanuit in Nederland vanuit Amsterdam, Utrecht en Arnhem. De NS heeft drie ICE’s en Deutsche Bahn heeft er dertien. Omdat de spanningssluis een Nederlands project is, heeft ProRail het voortouw in de aanpassingen van de infrastructuur.

Constant Brohm van NS International: “De doelstelling van Deutsche Bahn en NS is om alle ICE’s gelijk te houden, zodat ze alle zestien geschikt zijn voor dit traject. Inmiddels zijn alle zestien ICE’s op basis van de nieuwe specificaties geschikt gemaakt voor de grensovergang Zevenaar – Emmerich.”

Verkennend onderzoek

Zijdemans: “Uit het verkennend vooronderzoek bleek dat er op technisch en operationeel gebied behoorlijk wat aandachtspunten waren. Zo bleek bijvoorbeeld dat de ICE nog niet getest was op Electro-Magnetische Compatibiliteit (EMC, red.) om onder 1500 Volt bovenleidingsspanning te rijden in de nabijheid van 25.000 Volt. Daarom hebben we met proeven en simulaties vastgesteld of de ICE in de nieuwe situatie probleemloos blijft functioneren.”

“Vanwege de omschakeling naar 25.000 Volt bovenleidingsspanning moesten we naar de stoomafnemers kijken. De ICE heeft drie verschillende stroomafnemers voor verschillende bovenleidingsspanningen. We moesten zorgen dat deze met een bepaalde druk de bovenleiding raakt. Er zat bijvoorbeeld een hoogtebegrenzer op. Deze is verwijderd. Verder bleek dat de tractie-installatie meer stroom uit de bovenleiding haalde dan vanuit de infrastructuur toegestaan is. Dit hebben we aangepakt.”

“Het was nodig om aanpassingen te maken in de wervelstroomrem van de trein. De infrastructuur bij Zevenaar is niet geschikt voor wervelstroomremmen, dus deze moest automatisch uitgeschakeld worden onder 25.000 Volt bovenleidingsspanning”, vertelt Zijdemans.

Spoorbeveiligingssysteem en luchtsysteem trein

Als eerste stap van het geschikt maken van de ICE treinen was het noodzakelijk dat de ICE met het beveiligingssysteem ERTMS moet kunnen rijden. Er is een grote bedrijfszekerheid voor dit beveiligingssysteem vereist. Op dit aangepaste traject is namelijk geen mogelijkheid voor omschakeling naar een anders systeem zoals bijvoorbeeld ATB, mocht ERTMS niet functioneren. Om er zeker van te zijn dat hieraan wordt voldaan is er een proefperiode van zes maanden geweest. In deze periode reden de ICE-treinen op het ERTMS-proeftraject tussen Amsterdam en Utrecht. De kinderziektes zijn vastgesteld en verholpen.

Ook bleek uit het vooronderzoek dat de twee achtereenvolgende spanningssluizen een te grote aanslag doen op het luchtsysteem van de trein. Brohm: “Het luchtsysteem is onmisbaar in een trein. Het is nodig voor heel veel systemen in de trein zoals de luchtvering, de remmen, de bediening van de stroomafnemers, de deuren en de wc’s. Als je geen hoogspanning hebt, dan werken de compressoren niet. Daarom moesten we zorgen dat het luchtsysteem een grotere luchtvoorraad heeft en dat de trein minder lucht gaat gebruiken. De spanningsluizen in de infra worden beveiligd met Track Conditions in ETCS zodat daar niet met de stroomafnemers op gereden kan worden.”

Strandingen trein voorkomen

Om de kans op stranding van de treinen in de spanningssluizen en het 25.000 Volt-gebied zo klein mogelijk te maken, moet de trein ook hier doorheen kunnen rollen als een omschakeling een keer problemen heeft. Om het risico zoveel mogelijk te beperken heeft Ricardo Rail het mogelijk gemaakt om luchtlekkages automatisch te monitoren. “Op deze manier meldt de trein het automatisch op het moment als er te veel lucht lekt. De ICE heeft een diagnosesysteem dat grote luchtlekkage signaleert met een bepaalde foutcode. Deze informatie komt binnen bij de planning van Deutsche Bahn. De planning stelt vervolgens vast hoe snel de trein in de werkplaats behandeld moet worden”, aldus Brohm.

Om zeker te weten dat de ICE in de nieuwe situatie goed van en naar Duitsland kan rijden, zijn er diverse tests uitgevoerd. “We hebben verschillende scenario’s getest op de HSL Zuid en de Betuweroute. Daarmee hebben we gecheckt of alles werkt zoals het is bedacht. Deze tests verliepen positief”, besluit de materieelmanager. Op 26 juli 2016 is de ICE onder de nieuwe omstandigheden gaan rijden. Dat gebeurde tot op heden nagenoeg probleemloos.

Lees ook:

‘Ombouw stroomvoorziening grensovergang Zevenaar was uitdagende klus’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

9 reacties op “ICE’s geschikt gemaakt voor nieuwe spoorinfra bij Zevenaar”

pim hoenjet|26.01.17|10:57

Deze hele situatie had niet hoeven ontstaan wanneer het “eilandje” met de Duitste spanning werd ingericht.

Marc Busio|26.01.17|12:08

Dit illustreert maar weer eens hoe kansloos internationaal treinverkeer is. Als je zo’n ‘truckendoos’ moet opentrekken voor een hogesnelheidstrein die van Amsterdam naar Keulen ‘kachelt’ om van daar uit het laatste stukje naar Frankfurt pas echt vaart te maken, dan zakt de moed je in de schoenen. En dan te bedenken dat er de komende jaren nog heel wat van die ritten omgeleid zullen gaan worden vanwege de werkzaamheden op het traject Zevenaar-Oberhausen.

Arco Sierts|26.01.17|17:35

@marc: wat is het probleem? Gewoon wat technische details die goed onderzocht zijn en vervolgens goed geregeld moesten worden. Wat nu ook gebeurd is, en alles eerst grondig getest. Prima toch?

Arco Sierts|26.01.17|17:35

Nogmaals: ik zie het probleem niet. Dacht je dat zo’n automatisch rijdende auto van Tesla technisch de eenvoud zelve was? Dachunie! Zo’n ding zit barstensvol complexe technische hoogstandjes. Techniek is altijd ingewikkeld en meneer Murphy staat altijd klaar om het fout te laten gaan. De kunst is om dan toch een topproduct af te leveren. Bedrijven als Siemens (ICE) en Alstom (TGV) kunnen dat :-)

Arco Sierts|26.01.17|17:54

@Pim: daar heb je helemaal gelijk in. De ProRail-argumentatie daartegen heb ik ook altijd bizarre lariekoek gevonden.
Sterker nog: met het vervallen van 25KV als toekomstige spanning voor NL zou je je zelfs kunnen afvragen of de hele Betuweroute niet beter naar 15KV kan. Helemaal niks meer omschakelen, gewoon met 1 spanning van Maasvlakte t/m Gotthard&Brenner :)

Patrick Hol|26.01.17|21:02

Figuur 2: Huidige situatie (vanaf juli 2016). Bron: ProRail
dit klopt niet want het derde spoor is er nogsteeds niet.
figuur 2 klopt aan zevenaar zeide.
maar aan emmerich zijde is nogsteeds gedeelte van figuur 1.
op dit moment met 3 1:34,7 Wsl 5131 5133 5135 wissels en 2 1:18,5 Ebi Wissels Wsl 5147/5149

Erik Lunty|27.01.17|12:50

uit dit verhaal blijkt nog maar eens wat een grote fout het is geweest om de spanningssluis tussen 25KV en 15KV over de grens richtig Elten te maken. Als de Duitse spanning van 15KV inclusief PZB beveiliging was doorgetrokken tot Zevenaar, had daar de dubbele spanningssluis naar 25KV Betuweroute en 1500V station Zevenaar gemaakt kunnen worden en was deze hele idioterie niet nodig geweest. In april komen de treinen van Abellio er ook nog eens bij die dan ook de dubbele omschakeling moeten maken.

Peter Kleton|27.01.17|22:33

De discussie was er vorig jaar en eerder ook al over de eilandjes. Het zou idd logisch zijn geweest als de Duitse spanning tot Zevenaar Oost was doorgetrokken. Maar ik meen ook gelezen te hebben dat er juridische problemen waren met het toelaten van de ” Duitse ” spanning in Ned.

En om de hele Betuwe Route op 15 KV over te zetten zou wel een omvormer systeem vereisen dat 16 2/3 Hz kan afgeven, geen 50 Hz zoals nu.
Peter

Fam Schollaardt|03.02.17|04:26

Ondertussen geen idee meer waar de letter “E” in ERTMS voor staat…Al die subsystems voor 1 klein land…😥

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.