Masterstudent Bart Leistra van TU Delft en ProRail directeur Pier Eringa

Masterstudent TU Delft behaalt bul met annotatie Railsystemen

Aan de Technische Universiteit Delft is de eerste masterstudent met een annotatie Railsystemen afgestudeerd. Het gaat om Bart Leistra, de eerste transportspecialist met railexpertise. In anderhalf jaar tijd rondde hij zijn masterstudie af inclusief annotatie. De annotatie Railsystemen is een extra certificaat voor masterstudenten van de TU Delft naast hun diploma.

Leistra onderzocht voor de afdeling Asset Management van ProRail hoe storingen doeltreffender kunnen worden aangepakt. Deze afdeling zoekt voortdurend naar manieren om de beschikbaarheid van het huidige spoorwegennetwerk te verbeteren.

“ProRail is verantwoordelijk voor de spoorinfrastructuur van Nederland. Door intensief gebruik van dit netwerk kan zelfs een kleine verstoring grote gevolgen hebben. Weersinvloeden, falende techniek of invloed van derden zorgen voor verstoringen en beperken de beschikbaarheid van het spoor. Het is belangrijk om de impact van een storing en het aantal storingen te beperken. ProRail zorgt dat het herstel in goede banen loopt”, licht Leistra toe.
Met zijn onderzoek heeft hij een slimme manier bedacht om de oorzaak en locatie van een incident op afstand te bepalen. Een monteur kan dan sneller naar de plek van de storing en deze meteen adequaat aanpakken.

Annotatie Railsystemen

De annotatie Railsystemen is opgezet vanuit de leerstoel Railbouwkunde en de afdeling Transport en Planning met ondersteuning van het Transport Institute om studenten vanuit verschillende faculteiten enthousiast te maken voor het spoor en een goede basis te geven voor een carrière in de railsector.

Een student moet voor de annotatie ten minste 22 ECTS (European Credit Transfer System) aan vakken kiezen  en afstuderen op een rail gerelateerd onderwerp (30-40 ECTS). De student krijgt hiermee een jaar (60 ECTS) aan railonderwijs, binnen een breder programma zoals Transport en Planning of Structural Engineering.

Oriëntatie spoor

De vakken vallen deels in de bestaande programma’s en kunnen deels als keuzevak worden gevolgd. Voor een brede oriëntatie op het railgebied zijn twee basis vakken verplicht die zowel de operationele als de technische of engineering kant belichten, waarna een student zich in een van beide richtingen kan specialiseren.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.