Een trein van Railpromo op station Amsterdam Centraal

Werkgeversvereniging zet protesttrein Breda-Antwerpen in

Foto: Jan-Mark Schout, FlickR, commercial use allowed

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) zet op 10 januari een trein in op het spoortraject tussen Breda, Antwerpen en Brussel. De Bredase afdeling van de vereniging doet dat uit protest tegen het uitblijven van de internationale spoorverbinding.

BZW heeft de zelfstandige aanbieder Railpromo ingeschakeld om de treindienst over het reguliere spoor, naast de hogesnelheidslijn, te verzorgen. Voorzitter Jeroen van Glabbeek van BZW noemt de actie een vorm van ‘positief protest’. Het is volgens hem een slechte zaak dat de trein tussen Breda en Antwerpen nog steeds niet over de hogesnelheidslijn rijdt.

Hogesnelheidslijn

“We hebben een prachtig nieuw station en een mooi spoor. Er zijn miljarden in gestoken. Maar dan moet er wel een trein gaan rijden”, verklaart Van Glabbeek tegenover BN DeStem. In de trein is ruimte voor 150 passagiers. Leden van de BZW Breda worden uitgenodigd, maar ook gedeputeerden van de provincie Noord-Brabant, de Commissaris van de Koning en minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

In oktober van dit jaar werd bekend dat de Intercity van Amsterdam naar Brussel waarschijnlijk pas vanaf december 2017 via Breda gaat rijden. Dat komt door een vertraging bij treinfabrikant Bombardier die de Traxx-locomotieven gereed aan het maken is die over het Belgische deel van de HSL Zuid gaan rijden. De ontwikkeling en toelating van de noodzakelijke treinbeveiligingssoftware voor dit deel van de hogesnelheidslijn neemt meer tijd in beslag dan eerder gedacht.

Lees ook:

Start Intercity Brussel via Breda vertraagd tot 2018

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.