Herstelwerkzaamheden bij spoorongeluk in Winsum, foto: ProRail

ProRail wil spoorwegovervang in Winsum snel opheffen

Spoorbeheerder ProRail wil de spoorwegovergang de Voslaan in Winsum zo snel mogelijk opheffen. Vrijdagmiddag botste een tankauto met melk tegen de zijkant van een passagierstrein van Arriva. Daarbij raakten achttien mensen gewond, van wie elf personen naar het ziekenhuis werden gebracht. Maandagochtend is het treinverkeer hervat op het spoortraject tussen Groningen en Roodeschool.

In 2014 en in 2015 gebeurden er ook al twee ernstige ongelukken op deze spoorwegovergang. In beide gevallen kwam een auto met een trein in botsing. Bij deze ongevallen kwamen een 67-jarige en een 24-jarige automobilist om het leven.

Sluiten spoorwegovergangen

ProRail, de gemeente, de provincie en het ministerie maakte eerder al plannen om alle zeven onbewaakte overwegen in Winsum op te heffen, dan wel te beveiligen. Voor de Voslaan zou een noodweg worden aangelegd, die naar een beveiligde overweg leidt. Het is echter tot nu toe niet gelukt om tot overeenstemming te komen met de grondeigenaar. ProRail wil nu haast maken met de sluiting van spoorwegovergang de Voslaan.

“We moeten werken op de grond van een ander, dat kregen we contractueel niet rond. Ik baal hiervan als een stekker. Maar aan juridische procedures kunnen we niet voorbij gaan. We moeten volgens de wet handelen”, verklaarde directeur Pier Eringa van ProRail vrijdag tijdens een persconferentie naar aanleiding van het ongeluk.

Treinverkeer hervat

Totdat de spoorwegovergang dicht gaat, neemt ProRail extra maatregelen. Er komen aan weerszijden van de overweg matrixborden én waarschuwingslichten. Borden met ‘Let op: overweg’ en oranje knipperlichten moeten weggebruikers extra alert maken. Het onderscheid tussen oranje waarschuwingslichten en witte en rode lichten is dat de oranje lichten constant knipperen.

Spooraannemer Strukton heeft zaterdag en zondag hard gewerkt aan het herstel van het spoor bij Winsum. Spoorstaven, dwarsliggers en spoorsystemen raakten flink beschadigd. Een deel van het spoor moest in zijn geheel vervangen worden. Na de herstelwerkzaamheden werden er diverse tests uitgevoerd om zeker te weten dat treinen veilig over het spoor kunnen rijden. De ontspoorde trein werd zaterdag weggetakeld en op diepladers afgevoerd, alvorens er met de herstelwerkzaamheden kon worden gestart.

Treinverkeer hervat

De trein die in de richting van Groningen reed is vrijdag bij de overweg Voslaan in de zijkant geraakt door een tankwagen met melk en daardoor gedeeltelijk ontspoord. Daarbij raakten achttien mensen gewond. De machinist van de trein en de bestuurder van de tankwagen bleven ongedeerd. Een Arriva-medewerker in de trein liep lichte verwondingen op.

Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. ProRail en Arriva willen niet vooruitlopen op de resultaten.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.