Yarra Trams, tram B-Class in Melbourne

Strukton gaat omvormers voor trams in Melbourne leveren

Strukton Rolling Stock gaat in opdracht van het Australische Yarra Trams nieuwe statische omvormers leveren voor B-Class trams in Melbourne. De stad Melbourne heeft het grootste tramnetwerk van de wereld. The B-class trams, die in de jaren tachtig en negentig zijn geleverd, zijn een vertrouwd gezicht in de straten van Melbourne. Yarra Trams selecteerde Strukton Rolling Stock na een openbare aanbesteding voor de levering van een eerste serie van drie testomvormers.

Vermogenselektronica raken na gemiddeld tien tot vijftien jaar verouderd, ruim voordat een railvoertuig zelf tekenen van slijtage gaat vertonen. Een voertuig worden doorgaans ontworpen voor een levensduur van dertig jaar. De omvormers zorgen voor de voeding van alle secundaire systemen. Strukton Rolling Stock levert voor Yarra Trams een nieuwe volledig compatibele kast met moderne IGBT-elektronica. Deze elektronica garandeert een stabiele energievoorziening van alle boordnetsystemen.

Renovatie railvoertuigen

Strukton Rolling Stock is specialist op het gebied van de renovatie van railvoertuigen en ontwerpt omvormers die precies inpasbaar worden gemaakt op de bevestigingspunten en aansluitingen van het bestaande voertuig. Dit wordt ook wel ‘Form-Fit-Function’ genoemd. De kast is nieuw voor elke toepassing; de vermogensmodules in de kast worden in meerdere projecten gebruikt om de inspanningen voor de ontwikkeling zo laag mogelijk te houden.

Het resultaat is volgens Strukton “een kosteneffectieve oplossing die de levensduur van het voertuig met zo’n vijftien tot twintig jaar verlengt”. Strukton heeft soortgelijke renovatieprojecten met succes afgerond voor Tisséo (metro Toulouse, tractie- en boordnetomvormers) en OATS (shuttleservice vliegveld Chicago, tractiesystemen).

Yarra Trams

Yarra Trams is in Melbourne verantwoordelijk voor het tramnetwerk. Jaarlijks vinden op dit netwerk meer dan 190 miljoen passagiersritten plaats, met duizenden reizigers per dag. Op basis van een franchiseovereenkomst met de Australische overheid is Keolis Downer sinds 2009 de vervoerder op het netwerk van Yarra Trams.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.