Eurostar, hogesnelheidstrein Siemens

NS test Siemens Velaro e320-hogesnelheidstrein

NS voert de komende weken in opdracht van Siemens tests uit met de Velaro e320-hogesnelheidstrein. Deze treinen gaan eind 2017 onder de vlag van Eurostar twee keer per dag van Amsterdam via Brussel en de Kanaaltunnel naar Londen St. Pancras rijden.

Afgelopen weekend werden er ook al testritten met de hogesnelheidstrein gereden. De tests die de komende periode worden uitgevoerd, zijn nodig voor de toelating van deze trein in Nederland. In Nederland zal de trein over de HSL rijden en tussenstops maken op Schiphol Airport en Rotterdam Centraal. De exacte dienstregeling is nog niet bekend.

Hogesnelheidstrein

Eurostar heeft voor haar treindiensten vanuit Londen naar het Europese vasteland zeventien Siemens Velaro e320-treinen besteld, waarvan er al acht in de passagiersdienst tussen Londen en Parijs rijden.

De Siemens Velaro e320 is een doorontwikkeling van de Siemens-treinen waarmee NS en Deutsche Bahn al jaren succesvol de ICE rijden. De treinstellen rijden een maximumsnelheid van 320 kilometer per uur, waar de naam e320 op is gebaseerd. De treinstellen hebben 16 rijtuigen en zijn hierdoor bijna 400 meter lang. Deze lengte is nodig om te voldoen aan de veiligheidsregels van de Kanaaltunnel.

Opleiding machinisten

De eerste NS-machinisten zijn inmiddels geslaagd voor hun examen om deze voertuigen straks te kunnen besturen. Ook tijdens de tests rijden zij met deze treinen door Nederland. De treinen rijden straks onder het vervoerderschap van NS en ook met NS-treinmanagers.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “NS test Siemens Velaro e320-hogesnelheidstrein”

Wiebe Goossen|04.05.16|19:04

Ik mag hopen dat deze tests nu eens goed gaan. Vooral ben ik nieuwsgierig naar de beenruimte – als die net zo is als in de ICE3, dan is het wat mij betreft een non-starter…

Geert Bijker|05.05.16|07:23

Zoef, op naar de toekomst van de HSL Lijn gas er op en succes Amsterdam-londen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.