Flirt-trein, Sprinter, Stadler, NS

NS leent 300 miljoen bij EIB voor aanschaf Sprinters

NS heeft net als de Italiaanse spoorwegen 300 miljoen euro geleend van de Europese Investeringsbank (EIB) voor de aanschaf van nieuw treinmaterieel. De Nederlandse spoorvervoerder gebruikt het geld om nieuwe Sprinters te kopen.  

NS tekende in april vorig jaar een contract met de Zwitserse treinenbouwer Stadler voor de levering van in totaal 58 nieuwe Sprinters van het type Flirt. Eind 2014 tekende het spoorbedrijf een overeenkomst voor 118 nieuwe Sprinters (SNG) bij treinenbouwer CAF. Deze Sprinters stromen vanaf 2018 in.

Lening

“Het voordeel van een lening van het EIB is dat EIB een goede kredietpositie heeft. Daardoor kunnen we goedkoop geld lenen op de kapitaalmarkt en dat goedkoop doorlenen. NS kan op deze manier tegen gunstige voorwaarden geld lenen”, vertelt woordvoerder Tim Smit van de EIB. “De EIB leent nooit het volledige bedrag uit, maar maximaal de helft. De totale kosten van de investering is 600 miljoen euro. Daarom dragen wij 300 miljoen euro bij.”

NS maakte deze week bekend dat Alstom, Bombardier, Siemens en Stadler zijn geselecteerd voor de laatste fase van de lopende aanbesteding van de nieuwe Intercity’s. Het spoorbedrijf verwacht deze zomer de gunning bekend te maken. Deze treinen moeten vanaf dienstregeling 2021 gaan rijden.

Lees ook:

EIB financieert 300 treinen voor Italiaanse spoorwegen

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “NS leent 300 miljoen bij EIB voor aanschaf Sprinters”

Tim Smit|22.01.16|16:59

De EIB leent nooit het hele bedrag, maximaal de helft. Maar voor investeringen vanaf 15 miljoen euro (waarvan dus max. 7,5 miljoen EIB) kan een beroep op de bank gedaan worden. Het is niet zo dat een investering minimaal 600 miljoen moet zijn.
In dit geval leent de EIB 300 miljoen, waardoor dus de minimale investering van de NS minimaal het dubbele zou moeten zijn.

Kan dit wellicht nig aangepast worden? dank

John rdam|26.01.16|23:54

@ Tim Smit: de redactie leest blijkbaar de reacties niet…… :-(

Marieke van Gompel|28.01.16|12:52

Wij lezen wel degelijk de reacties. Het artikel is aangepast. Bedankt voor je reactie Tim!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.