NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

Onafhankelijke onderzoekscommissie Chroom-6 bekend

NS heeft de leden bekendgemaakt van de onafhankelijke commissie die de Chroom-6 aanpak van onderhoudsbedrijf NedTrain gaat toetsen. Deze commissie zal onder leiding staan van Luc Kohsiek, momenteel dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Toen in het voorjaar bekend werd dat de giftige Chroom-6 verf in verflagen van oude NS-treinen zit, nam NedTrain diverse veiligheidsmaatregelen. De onafhankelijk commissie gaat onderzoeken of deze maatregelen voldoen aan de gestelde eisen.

Luc Kohsiek wordt voorzitter van de onafhankelijke commissie. Kohsiek vervulde diverse managementfuncties binnen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en is momenteel dijkgraaf van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en voorzitter van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA).

Verder nemen directeur Marian Schaapman van het Bureau Beroepsziekten FNV, medisch toxicoloog Wilfried Notten, werknemersvertegenwoordiger Manolito Fijma van NedTrain, Birgit Loos van het RIVM en directeur HR Hans Oosting van NedTrain deel aan de commissie.

Chroom-6

Volgens NS zijn de veiligheidsrisico’s minimaal als de veiligheidsinstructies worden opgevolgd. Voorheen werd de oude verflaag van onderdelen van de trein nog geschuurd, waarbij chroom-6 vrijkomt. Dat gebeurt nu niet meer. Herhaalde of langdurige blootstelling aan Chroom-6 kan de huid overgevoelig maken, astma veroorzaken, beschadiging van de nieren leiden en zelfs kankerverwekkend zijn.

De onafhankelijke commissie gaat de aanpak van het Programmateam Chroom-6 toetsen, dat in het leven werd geroepen nadat NedTrain de Chroom-6 verf ontdekte. Naar verwachting komt de commissie in het voorjaar van 2016 met de eerste bevindingen. (Oud)medewerkers van NedTrain kunnen met vragen over Chroom-6 terecht bij het CAOP. Het CAOP is het kennis- en dienstencentrum op het gebied van arbeidszaken in het publieke domein.

Lees ook:

NS stelt onafhankelijke Chroom-6 commissie in

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Onafhankelijke onderzoekscommissie Chroom-6 bekend”

John Hogaarts|14.12.15|17:26

Ik zou zeggen gaat ook even in overleg met defensie want ook daar is chroom-6 gebruikt om diverse legervoertuigen van een laag giftige verf te voorzien.

John Hogaarts|14.12.15|17:28

Anders gaan er weer diverse commissies zich bezig houden met 1 onderwerp (chroom-6. Dus niet 2x het wiel uitvinden. Scheelt weer belastinggeld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.