SBB Cargo, spoorgoederenvervoerder

ACM: ProRail dient gebruikersvergoeding beter te motiveren

ProRail dient de variabele kosten die in rekening worden gebracht aan vervoerders voor het gebruik van het spoor beter te motiveren. Dat heeft de Autoriteit Consument en Autoriteit (ACM) bepaald. Het gaat om 20 miljoen aan ‘onvoldoende onderbouwde variabele onderhoudskosten’, van de in totaal 330 miljoen die ProRail jaarlijks ontvangt van de vier regionale vervoerders voor gebruik van het spoor. Deze vervoerders hadden een klacht ingediend bij de marktautoriteit over de gebruikersvergoeding.

Het is de tweede keer dat ACM ProRail terechtwijst over de gebruikersvergoeding. De marktautoriteit boog zich over deze zaak naar aanleiding van een klacht van de regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia. ACM oordeelde op 2 juli 2015 dat ProRail onvoldoende duidelijk had gemaakt welk deel van de onderhoudskosten en vervangingsinvesteringen van het spoor variabel is. Volgens de wet mag de spoorbeheerder alleen variabele kosten in rekening brengen aan de vervoerders. ACM droeg ProRail toen op een voldoende duidelijke en deugdelijke motivering vast te stellen en die opnieuw ter beoordeling aan ACM voor te leggen.

Tarieven

ACM vindt de motivering van ProRail op veel onderdelen nu wel voldoende, maar bij de percentages variabele onderhoudskosten van spooronderdelen is dit nog niet duidelijk genoeg. ProRail dient de motivering op de onderdelen die niet voldoende zijn te verbeteren en uiterlijk 1 juni 2016 opnieuw aan ACM voor te leggen.

De spoorgoederenvervoerders steunen het oordeel van ACM. Directeur Ad Toet van KNV Spoorgoederenvervoer: “De gebruikersvergoeding is onvoldoende transparant en daar moet iets aan gebeuren. De samenwerking tussen ACM, het ministerie, ProRail en de vervoerders op het gebied van gebruikersvergoedingen is te ingewikkeld geworden. Laten we dit met zijn allen transparant maken en laten we daar de Europese regelgeving in als leidraad nemen.”

Download hier het besluit van ACM.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.