Derk Reneman van de Stadsregio Amsterdam en Alexandra van Huffelen van GVB

GVB krijgt veiligheidscertificaat lokaal spoor

Alexandra van Huffelen, bij de overhandiging van het veiligheidscertificaat lokaal spoor door Derk Reneman van de Stadsregio Amsterdam

Stadsvervoerder GVB heeft dinsdag een het Veiligheidscertificaat Lokaal Spoor ontvangen uit handen van Derk Reneman, portefeuillehouder van de Stadsregio Amsterdam. Daarmee is GVB het eerste vervoersbedrijf dat een dergelijk veiligheidscertificaat heeft ontvangen. Het certificaat is geldig van 1 december 2015 tot en met 30 november 2020.

Volgens de Wet lokaal spoor, die op 1 december in werking treedt, worden provincies en metropoolregio’s verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het regionale railnetwerk. Een onderdeel daarvan is dat de lokale overheid een veiligheidscertificaat verstrekt aan de vervoerder. Stadsregio Amsterdam heeft het certificaat aan GVB Exploitatie BV verleend dat de concessie voor het lokale openbaar vervoer verzorgt, waaronder het Amsterdamse metro- en tramvervoer.

Veiligheidscertificaat

GVB heeft in een veiligheidsbeheersysteem beschreven hoe de veiligheid van het vervoer is geregeld en heeft dit laten beoordelen door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op metro- en tramvervoer. De beoordeling van ILT was positief, waardoor het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam het certificaat kan verlenen.

De nieuwe wet schrijft ook voor dat het dagelijks bestuur een organisatie belast met de verkeersleiding. Met het veiligheidscertificaat wordt de verkeersleiding van GVB Exploitatie BV aangewezen als verkeersleiding voor de lokale spoorweg in de stadsregio Amsterdam. In de praktijk deed GVB dit al.

Lees ook:

‘Decentrale overheden moeten aan de slag met Wet lokaal spoor’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.