NedTrain, onderhoud, werkplaats, Leidschendam, treinen, NS

NS stelt onafhankelijke Chroom-6 commissie in

Een commissie van onafhankelijke deskundigen gaat toetsen of de maatregelen die worden genomen afdoende zijn, nu bekend is dat de giftige Chroom-6 verf in verflagen van oude NS-treinen zit. Dat heeft NS laten weten. Het bedrijf merkt dat medewerkers van NedTrain, die onderhoudswerkzaamheden op de treinen uitvoeren, ongerust zijn. Vorige week werd bekend dat zo’n duizend medewerkers van NedTrain jarenlang zijn blootgesteld aan verf met de kankerverwekkende stof chroom-6.

Al lijken de huidige veiligheidsvoorschriften bij werkzaamheden te voldoen zegt spoorvervoerder het ‘zekere voor het onzekere’ te willen nemen. “NS vindt het belangrijk dat (oud-)medewerkers kunnen vertrouwen op alle maatregelen die zijn genomen en worden getroffen en dat er volledige duidelijkheid komt over eventuele gezondheidsrisico’s nu en in het verleden.”

Onderzoek

NS zal de onderzoeksopzet, bevindingen en adviezen van de Commissie delen met haar medewerkers en openbaar maken. Het RIVM en Bureau Beroepsziekten zijn, vanwege de kennis op dit terrein, al bereid gevonden om zitting te nemen in de Commissie. Ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt betrokken.

De NS zegt dat de verf niet meer wordt gebruikt. Vakbond FNV stelde vorige week echter dat er tot voor kort nog met het product is gewerkt. De oude treinstellen waarop de verf nog aanwezig worden bij NedTrain onderhouden. Daarbij werd tot voor kort de oude verflaag van de onderdelen van de trein geschuurd, waarbij chroom-6 vrijkomt.

Chroom-6

Chroom-6 komt voor in verflagen van sommige oude treinen van NS of sommige onderdelen van treinen. Het werd door fabrikanten gebruikt vanwege de hechtende eigenschappen. Herhaalde of langdurige blootstelling aan Chroom-6 kan de huid overgevoelig maken, astma veroorzaken, beschadiging van de nieren leiden en zelfs kankerverwekkend zijn.

Lees ook:

FNV wil Chroom-6 specialistenteam voor NedTrain-medewerkers

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.