Locomotief, 1200-serie, Panorama Rail Restaurant

Oude 1200-locomotief ingezet voor Panorama Rail Restaurant

Een oude locomotief van de 1200-serie krijgt een tweede leven als trekkracht van het Panorama Rail Restaurant, een restaurant in een rijdende trein. Vrijdag 21 augustus wordt de eerst proefrit gereden. Daarna worden er wekelijks ritten op zaterdag gereden. Het Panorama Rail Restaurant rijdt tussen de reguliere treinen van NS, Arriva en andere spoorvervoerders in.

De 1200-serie zijn elektrische locomotieven, waarmee NS van  1952 tot 1998 die dienstregeling mee uitvoerde. Daarna reden ACTS en EETC met de voertuigen. Doordat EETC in april van dit jaar aankondigde met de Autoslaaptrein te stoppen was de toekomst van de locomotieven onzeker. Nu is bekend geworden dat tenminste een oude locomotief aan het werk blijft.

Historische trein

Het gaat om de 1252-locomotief, de laatste van de 25 locomotieven die in de jaren vijftig op het Nederlandse spoor ging rijden. De locomotief weegt 108 ton en haalt met zijn 6 motoren nog altijd een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur.

De locomotief en de trein met panoramarijtuig uit 1962 is op 22 en 23 augustus tussen 10.00 en 15.00 uur te bezichtigen op spoor 7 van station Amsterdam Centraal. De locomotief werd eerder ingezet voor  modelspoorfabrikant Märklin ter gelegenheid van het 175-jarige bestaan van de spoorwegen. Märklin zal op zaterdag 22 augustus aanwezig zijn met een miniatuurvariant van de 1252.

Panorama Rail Restaurant

Vanuit Amsterdam Centraal wordt vanaf aankomend weekend een vaste route gereden via Haarlem, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Gouda en Breukelen. Chefkok Edwin Soumang  stelt het menu van het rijdende treinrestaurant samen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

2 reacties op “Oude 1200-locomotief ingezet voor Panorama Rail Restaurant”

Antoine Berben|21.08.15|00:54

Is al bekend of de andere nog rijvaardige lokomotieven van deze serie ook behouden kunnen blijven?

Peter Vandermark|31.08.15|13:32

Onderhoud? Reserveonderdelen? Vervanging bij storingen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.