‘Belang van ICT-beveiliging spoor wordt steeds groter’

De noodzaak om digitale systemen te beveiligen wordt steeds groter. Nu ICT in de spoorsector steeds belangrijker wordt, is het zaak om de systemen goed te beschermen tegen aanvallen. Dat zegt veiligheidsexpert Willem Navest van Thales. ”Het is niet de vraag óf je aangevallen wordt, maar wanneer.”

Twee jaar geleden werd een DDos-aanval uitgevoerd op de websites van NS. Reizigers konden tussen 20.45 uur en 21.45 uur maar beperkt informatie ophalen op de website. ”In Polen is het zelfs een 14-jarige hacker gelukt om een tram te laten ontsporen door middel van een tv-afstandsbediening. Daarbij zijn dertien mensen gewond geraakt.”

Opener

”De wereld is de laatste jaren veel opener geworden. Je bent als bedrijf niet meer zo beschermd als je misschien wel denkt. Wie heeft er allemaal toegang tot jouw systemen? Je moet niet vergeten dat hacken vroeger misschien iets was voor hobbyisten, maar inmiddels zijn landen, terroristen en professionele criminelen er vaak voor verantwoordelijk.”

Bedrijven hebben daarom in het verleden al preventieve maatregelen genomen tegen deze dreiging. Toch vraag Navest zich af of dat genoeg is. ”Je ziet dat organisaties er steeds meer naar toe gaan om detectieve maatregelen te treffen. Daarmee kun je meekijken wat er in je systeem gebeurt. Vandaag de dag is de gemiddelde tijd tussen infectie en detectie ongeveer zo’n 250 dagen.”

Monitoring

Door de juiste security monitoringsmaatregelen te nemen, kan deze periode aanzienlijk worden gereduceerd om de gevolgen van een digitale besmetting zo klein mogelijk te houden. Security monitoren dient 24/7 te gebeuren. ”Want criminelen werken niet van acht tot vijf”, aldus Navest.

Organisaties die besluiten hun ICT beter te beschermen, kunnen het beste beginnen met het in kaart brengen van de risico’s en belangrijke ’assets’. Navest geeft aan dat Thales dat doet, in samenwerking met het betreffende bedrijf.

Marktleider

”We doen dit al langer. Zo zijn we in Frankrijk marktleider op dit gebied van Security Monitoring en ondersteunen we verscheidende niet nader ten noemen overheden en multinationals. Tevens werken we als wereldwijde defensieleverancier met bedrijfsgevoelige informatie, dus we zijn gewend dat er hoge kwaliteitseisen worden gesteld aan onze diensten.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.