Historische stoomtrein, SSN 01 1075

TV-serie over de geschiedenis van het spoor

De 13-delige televisieserie Terug naar de IJzeren Eeuw start vrijdagavond. In deze serie staat de negentiende eeuw centraal en komt het spoor uitgebreid aan bod. Daarbij wordt uitgebreid ingegaan op  stoommachines waaronder de stoomtrein, de uitvinding van de elektriciteit, de bouw van de eerste stations en spoorbruggen. De eerste aflevering begint op vrijdag 3 april 21.05 op NPO2.

Eén van de volgende afleveringen staat in het teken van de architect Pierre Cuypers, de ontwerper van het monumentale Amsterdam Centraal.

Tentoonstelling

In het Amsterdam Museum loopt een tentoonstelling met hetzelfde thema, gelijktijdig met de televisieserie. Er zijn prachtige foto’s te zien van de aanleg van industriële bouwwerken, zoals de spoorbrug over de lek bij Culemborg. Dat was de eerste spoorbrug zonder pijlers in de rivier en daarmee de langste overspanning over water in Europa. In 1868 ging de eerste trein erover heen. Vorig jaar vierden we samen met NS het 175-jarige bestaan van de spoorwegen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.