Metro, metropolis, Alstom, GVB

Internationale spoorbedrijven gaan duurzaam inkopen

Vijf grote internationale spoorbedrijven gaan hun leveranciers volgens dezelfde methode vergelijken om te komen tot een steeds duurzamere inkoop. Zij doen dit onder de naam Railresponsible. De vijf bedrijven Alstom, Bombardier, Deutsche Bahn, Nederlandse Spoorwegen en SNCF hebben hiervoor donderdag een samenwerkingsovereenkomst op het hoofdkantoor van NS in Utrecht getekend.

De bedoeling is dat het een volledig sectorbreed initiatief wordt zoals eerder met succes is gedaan in de chemiesector onder de naam TFS (together for sustainablility). Donderdag heeft de eerste grote toeleverancier uit de sector (Knorr Bremse uit Duitsland) zich ook al aangesloten bij het initiatief. De verwachting is dat velen gaan volgen ook doordat van de aanpak een sterke prikkel uitgaat om mee te gaan doen.

Duurzaam spoor

De spoorsector loopt op dit moment al voorop qua duurzaamheid in vergelijking met andere modaliteiten. Door samen steeds duurzamer in te kopen willen de spoorbedrijven de impact van de sector op mens en milieu verder naar beneden brengen.

De spoorbedrijven gaan met de meetmethode EcoVadis de duurzame prestaties van leveranciers in beeld brengen. De scores en goede voorbeelden worden gedeeld. De leveranciers vullen eenmaal een assessment in voor meerdere afnemers. Daardoor hebben alle bedrijven hetzelfde beeld en wordt de hele sector geprikkeld om steeds beter te presteren op duurzaamheidscriteria, zoals milieu maar ook sociale aspecten.

Inkoop

Michiel van Roozendaal, verantwoordelijk voor duurzamer ondernemen binnen NS: “Door samen te werken willen we onze gezamenlijke inkoopkracht als spoorsector benutten voor een duurzamer wereld. Met de gezamenlijke inkoop van groene stroom hebben we in Nederland al laten zien dat je als sector een groot verschil kan maken. Zo willen we dit ook sectorbreed en internationaal gaan doen en vandaag hebben we daartoe de eerste stap gezet met de lancering van Railsponsible.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.