NS, trein, bij Castricum

Beverwijk ook mogelijke locatie voor opstelterrein treinen

ProRail heeft Beverwijk toegevoegd aan de lijst van mogelijke locaties voor een opstelterrein voor Sprinters. Er zijn nu in totaal zeven varianten in beeld. De andere varianten zijn twee locaties langs het spoor ten zuiden van Castricum, twee langs het spoor ten noorden van Uitgeest en twee ten zuiden van Uitgeest. ProRail meldt dat door de toevoeging van Beverwijk als optie de besluitvorming wat vertraging oploopt.

ProRail heeft extra tijd nodig om onderzoek te doen naar de variant in Beverwijk. Op basis van het onderzoek en de gesprekken met belanghebbenden brengt ProRail een advies uit aan het ministerie. Naar verwachting valt er in december of in januari een besluit over de definitieve locatie.

Plannen

Het opstelterrein wordt in de toekomst onder meer gebruikt voor de schoonmaak van treinen. De plannen voor de spoorlocatie komen voort uit het Programma Hoogfrequent Spoor. Dit programma is gestart om treinen op belangrijke corridors van het Nederlandse spoor met een hogere frequentie te laten rijden.

In Castricum is er weerstand tegen de plannen, omdat er wordt gevreesd dat er het opstelterrein voor veel geluids- en lichtoverlast zal zorgen. Daarnaast zou het terrein de ecologische, archeologische en cultuurhistorische waarde van de Castricummerpolder te veel aantasten. Ook de gemeente en provincie willen de landbouwbestemming van het gebied handhaven.

Workshop

Belanghebbenden zoals omwonenden en belangengroepen worden donderdagavond in hotel Akersloot in Alkmaar door ProRail bijgepraat tijdens een workshop over het opstelterrein. Alle voor- en tegenargumenten worden daarbij besproken.

Lees ook:

Weerstand tegen plannen voor opstelterrein treinen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.